Girls in Tech hackathon
Afgelopen weekend was het zover. De enige echte Girls in Tech hackathon. Jullie hadden het vast nog niet door, maar hackathons die vinden wij leuk. Meer dan leuk, eigenlijk. En deze was extraspeciaal leuk: een hackathon, niet alleen voor vrouwen, maar wel met de bedoeling de wereld van programmeren en hackathons wat toegankelijker te maken voor vrouwen. Meer diversiteit. Dat is alleen maar toe te juichen. En daarom gingen Mark en Kr=10 (aka Kristin, noob) erheen. Ook omdat het een kans was om te knutselen met hue. Dat ook.
Girls in Tech
De hackathon was goed geregeld. Kr=10 was vooral onder de indruk van het gebouw middenin Amsterdam waar ze de hele dag mochten programmeren. Afgeleid door het plafond. Ze heeft het er nu nog over. Het eten was ook om over naar huis te slacken en Kr=10 en Mark vonden dus een nieuw publiek voor TimL’s bananentijd. Bananentijd? Ja om 15.00 uur, elke dinsdag, iedereen een banaan @ Q. Mét soundtrack. Net ook weer. Dan weet je dat.
Maar er werd natuurlijk niet alleen maar gekeken en gegeten. Er werd ook serieus geprogrammeerd. Deze dag werd onder andere gewerkt met Philips hue API, BigQuery en tools als Google AppEngine en Firebase. Voor hulp liepen er mentoren van Google, Philips, The Next Web en Bottlenose rond. Daarnaast kon je aan de slag met een starterskit met drie hue lampen en een bridge, een box gekoppeld aan een hairstyler van Philips en een box gekoppeld aan een Wake Up light. De meesten kozen voor de starterskit, zo ook Mark en Kr=10.
Samantha hue
En het resultaat mag er wezen. Helemaal Q in de wereld van domotica en Internet of Things, bouwden Mark en Kr=10 in één dag Samantha hue, aangenaam. Samantha, hue dus, luistert naar je en geeft je wat je nodig hebt. Ze laat je namelijk weten wat voor weer het is, waar dan ook. Wie wil dat nou niet? In de toekomst wil je dat je huis je uit zichzelf dingen geeft die je nodig hebt. Daar zijn we met Samantha hue weer een stukje dichterbij. Je vraagt en je krijgt.
Hoe dan? Nou, Samantha hue laat je hue lampen het weer visualiseren met gebruik van de Philips hue API. De speech recognition API in Chrome is gebruikt om Samantha hue te laten luisteren en begrijpen wanneer je vraagt naar het weer in een bepaalde plek. Zij haalt de weersinformatie uit de API van OpenWeatherMap en laat dit zien door je hue lampen op geel te zetten voor zonnig weer, grijsblauwig voor bewolkt en blauw met wit grijze flitsen voor regen. Als je de starterskit tot je beschikking hebt, kun je het ook even zelf proberen met deze repository. En anders kan je de (hele korte) demo bekijken.
Kortom, dé weatherapp die je wilt. Vet werk, Mark en Kr=10!