Hoe word je een heuse Q’er?

Voor jongeren — zeg tussen de 3 en 16 jaar — is Q42 een paradijs op aarde. We spelen TowerFall op de PlayStation tijdens de lunch, we hebben onbeperkt M&M’s, veel Lego, een airhockey, Nerf-guns en een kast vol tablets en telefoons. Om nog maar te zwijgen van de hardwaretafel voorzien van 3d-printer, soldeerapparatuur en Arduino’s. Geen wonder dat kinderen (bezoekende klassen of kids die papa/mama een keertje komen ophalen van het werk) dromen van een toekomst bij Q42!

Maar al die dingen zijn natuurlijk bijzaak. Want als dan blijkt dat we vette websites en apps bouwen, dan bloeit de liefde echt op. Hardcore programmeren, de nieuwste technieken en ambitieuze uitdagingen, dat is natuurlijk waar het echt om gaat. En dan horen we stoere opmerkingen als ‘Dat zou ik ook wel willen doen, later als ik groot ben’ en ‘Dat lijkt me ook wel wat’. Dat vinden we natuurlijk awesome om te horen. Want ze hebben groot gelijk, het is tof wat we hier doen!

Bovendien, programmeurs kunnen we goed gebruiken. Je kan maar beter vroeg weten wat je wilt doen, dat helpt je echt. Maar toen een van deze gasten uit 2 Havo ons vroeg, welk profiel hij dan moest kiezen, vonden we dat toch lastig te beantwoorden.

Veel van de Q’ers zaten al jong op hun kamertjes te prutsen met visual basic en javascript. En de handigheid die je dan opdoet, dat levert je een fijne voorsprong op. Dus als je met een aantal verschillende programmeertalen aan de slag bent geweest, scoor je bij ons punten. En bonuspunten als die dingen afgerond zijn. Het hoeft niet meteen een grote gebruikersgroep hebben, maar wel dat er een mooie UI op zit, en dat de code goed verzorgd is. Maar wees niet bevreesd, ook als je later pas ontdekt dat je bloed hier sneller van gaat stromen zijn er genoeg kansen.

Qua opleidingen passen er een hele hoop. Creative Technology bijvoorbeeld, of CMD. Of een van de verschillende informatica-opleidingen. Maar ook een theoretischer achtergrond als Wiskunde, Natuurkunde of Kunstmatige Intelligentie misstaat niet. Op de middelbare school staat de wereld nog aan je voeten en maakt je profielkeuze nog niet zo veel uit. Wil je bijvoorbeeld Informatica studeren aan Hogeschool InHolland, dan blijkt dat je met alle profielen ‘toelaatbaar’ bent. Kies je voor Technische Informatica, dan is wiskunde B een prioriteit.

Maar nu is het zo dat we bij Q42 eigenlijk helemaal niet kijken naar opleiding. Wel is het relevant dat je hbo/wo denkniveau hebt, want Q’ers krijgen complexe uitdagingen voor hun kiezen. We hechten ook veel waarde aan het meedenken met klanten en partners. Niet zomaar bouwen wat er gevraagd wordt, maar juist doorvragen, gebruikersonderzoek er bij halen en met designers overleggen wat de beste oplossing is. T-shaped, noemen we zo iemand. Breed opgeleid met een brede interesse en daarnaast natuurlijk een goede programmeur die niet bang is voor nieuwe uitdagingen en innovatie.

Q’ers zijn dus allemaal slimme mensen met diverse achtergronden: van cum laude afgestudeerde academici tot autodidacten die alles zelf hebben ontdekt. En alles er tussen in. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal aangaan op een dikke uitdaging, de vetste code willen schrijven voor een optimaal resultaat, altijd nadenken over de gebruiker van de site of app en nooit uitgeleerd zijn.

Kortom, wil je Q’er worden, je weet wat je te doen staat!