Je lampen besturen met je telefoon

Begin november was het eindelijk zover: Philips Hue werd wereldwijd aangekondigd. Voor ons een moment waar we lang op hebben gewacht, want iets geheim houden dat zo cool is, dat je iedereen in je omgeving erover wilt vertellen, is lastig. Vooral het Hue-team zelf had daar nogal een uitdaging te pakken!

Philips Hue, mocht je alle media aandacht eromheen compleet gemist hebben, is een gloeilamp die je met je telefoon kunt besturen. Hoe werkt dat dan? Stap 1: installeer de Hue app op je telefoon. Stap 2: draai een Hue-lamp in één van je bestaande lampen. Stap 3: oh wacht, die is er niet.

Om meer van de technische details te leren, gingen we even praten met Lukas, de tech lead van het project aan onze kant.

Leuk man, Philips. Hoe kom je nou weer aan deze opdracht?

Martin en Christiaan hebben een “color wheel”, een vervanging van de remote voor Living Colors, gemaakt in 2010. Dat was een soort prototype voor je iPhone bestaande uit één HTML pagina die op de bridge geserveerd zou worden.

Bridge?

De bridge is het kastje dat de lampen aanstuurt. Als je een Hue starterkit koopt, dan krijg je 3 lampen en een bridge. De bridge vertaalt WiFi signalen naar zigbee signalen. Deze koppel je aan je router en dan gaat Hue werken.

Wat is er met dat prototype gebeurd?

Philips heeft het prototype gebruikt om hun concept door te ontwikkelen en besloot uiteindelijk naar de markt te gaan met het product dat uiteindelijk Hue is geworden. Daarvoor zijn ze naar ons gekomen met de vraag of we het hele product met ze wilden maken.

En wat was onze rol vervolgens in het geheel?

We hebben een jaar lang met z’n vieren (Arian, Korjan, Roelf-Jan en Lukas-Jan) gewerkt aan de marketingwebsite, de communitywebsite en de API voor de app. Daarnaast kun je vanaf de website ook je lampen besturen, die integratie is ook door ons gemaakt.

Hue was bij de lancering nogal onder de aandacht in de media. Hoe gaan wij met al die traffic om?

Het was niet alleen druk bij de lancering, maar er staan nu (3 weken later) zoveel bridges aan bij mensen thuis dat we 1500 hits per seconde aan het verwerken zijn.

1500?! En dat blijft in de lucht?

Ja, want we gebruiken Google App Engine! Daarmee schaalt het aantal processors automatisch naar de behoefte. Dus als er veel bezoek komt, worden er automatisch door App Engine nieuwe servers opgestart om de traffic aan te kunnen. Hierdoor is de gemiddelde responstijd 60ms.

Waarmee is de site gemaakt?

De App Engine omgeving is gemaakt met Java en het Play! Framework. De frontend hebben we gemaakt met Backbone en mustache en natuurlijk gewoon plain ol’ HTML5. Backbone is een handig javascriptframework om MVC structuren in je frontend aan te brengen. Mustache is een templating taaltje, lekker minimalistisch.

What’s next voor Hue en Q?

Er staat heel veel op stapel en ik mag over de meeste dingen lekker niks zeggen. Maar wat ik wel kan verklappen is dat we tijdens w00tcamp iets vets gaan maken met behulp van de APIs die we voor Hue geschreven hebben. Eén van de teamleden van Philips komt zelfs meedoen!

Heb je er zelf al één?

Niet thuis staan, nee. Damnit! Maar ik heb een mooi excuus: ze zijn tot maart volgend jaar hartstikke uitverkocht! En tot die tijd speel ik wel met die van Q.

Hue is exclusief verkrijgbaar in de Apple Store en de app is verkrijgbaar voor iPhone en Android. Heb je er eentje gekocht? Laat ons dan weten hoe het bevalt!