NTR Jheronimus Bosch
Een interactieve documentaire in Micrio
In opdracht van de NTR en samen met onze vrienden van Fabrique bouwden wij de interactieve documentaire voor de transmediale drieluik productie over Jheronimus Bosch van regisseur Pieter van Huystee. De documentaire heet: ‘Jheronimus Bosch: Tuin der lusten’ en zorgt ervoor dat je gedetailleerder dan ooit dit drieluik van Bosch kunt ontdekken. Om deze zeer hoge resolutie plaat inderdaad tot in het diepste detail te kunnen ontdekken, moest een nieuw motortje ontwikkeld worden waarmee soepel over het schilderij gescrolld en gezoomd kon worden. Dit motortje heet Micrio.
Drieluik van een drieluik
2016 is het jaar dat voor Den Bosch geheel in het teken van Jheronimus Bosch staat. Niet zomaar: deze wereldberoemde meesterschilder overleed namelijk precies 500 jaar geleden. Voor deze gelegenheid hebben allerlei regisseurs, designers, dansers, componisten, kunsthistorici en andere creatievelingen zich opnieuw door hem laten inspireren. Zo ook regisseur Pieter van Huystee. Hij produceerde in samenwerking met de NTR een het drieluik over Bosch. Zijn documentaire ‘Geraakt door de duivel’ is op 20 november in première gegaan op het IDFA 2015 en is 8 februari op tv te zien in Het Uur van de Wolf. De VR ervaring ‘The Eyes of the owl’ is opgenomen in de Work-in-Progress sectie van het IDFA. En het derde luik is dus de interactieve documentaire die Marcel, Michiel, Tim en Silvy bouwden.
Jheronimus Bosch, De tuin der lusten
Het drieluik De tuin der lusten was vroeger al erg bijzonder door de bijna oneindige details. Die bijzonderheid heeft het nooit verloren. Telkens wanneer je het schilderij opnieuw bekijkt, ontdek je hele nieuwe dingen. Doordat we het in Micrio bouwden, kun je het nu van dichter dan ooit bekijken en kun je dus nog meer ontdekken dan in het Prado in Spanje vanachter een museumhekje. We werkten nauw samen met de NTR, Pieter en componist Paul M. van Brugge om naast het vrij ontdekken, een audiovisuele tour te maken. De tour leidt je langs de diepste details en geeft je informatie over de mysterieuze symboliek achter de vreemde wezens in Bosch’s wereld. We hebben ook een Klokhuis-tour gebouwd met content van Het Klokhuis. Vanaf vandaag kun je hier het schilderij herontdekken.
Micrio
Voor het Rijksmuseum hadden we al gewerkt met grote afbeeldingen van hun volledige collectie. De plaat van De Tuin der lusten is alleen zo groot (120.000 bij 70.000 pixels), dat daarvoor iets nieuws bedacht moest worden. Je kunt de volledige plaat niet eens in een keer downloaden. Marcel raakte hierdoor geinspireerd en is daardoor met Micrio gekomen: een online viewer voor extreem hoge resolutie-beelden. Micrio is in de basis een HTML5-library die met minimal effort de grootste afbeeldingen van het internet streamt. Het is vanaf het begin ontwikkeld met performance en minimalisme in het achterhoofd. Want ook op smartphones, tablets en retina-schermen moet de ervaring bijzonder vloeiend zijn. Ook is de data die over de lijn gaat zo veel mogelijk geminimaliseerd, om te zorgen dat een bezoek aan het drieluik niet direct al teveel van je mobiele data verbruikt.
FYI
Micrio heeft als library al flink wat stof doen opwaaien. Op dit moment wordt het al binnen meerdere projecten gebruikt die nu ontwikkeld worden, en is het al te zien op de vernieuwde site van museum De Lakenhal. Het is gedemo’d met een eigen stand op Border Sessions 2015. En tijdens passie- en eigen tijd hebben meerdere Q’ers er een voor iedereen te gebruiken imagedienst omheen gebouwd: het Micrio Dashboard. Micrio is uitgespreid over vorig jaar ontwikkeld van het eerste prototype tot full-blown stabiele versie. Hoe een simpele ingeving “Dit moet beter!” heeft geleid tot een tool die nu in meerdere Q-projecten draait, had Marcel niet verwacht: “Dit is echt heel gaaf geweest, ik ben benieuwd waar het nu nog verder naartoe gaat”.
Maar nu! Genieten van de interactieve docu en Micrio in Jheronimus Bosch, De tuin der lusten.