Oracle ADF Faces

Oracle ADF Faces

Stel, je maakt een website of intranet, groot of klein. Wij doen dat graag met C#, XSLT en ons eigen framework Quplo, plus een hoop bombarie aan de voorzijde. Anderen doen dat met JSF. Nee, niet Mat Herben’s paradepaardje, maar Java Server Faces. Dit framework biedt een open architectuur en een bak met componenten die je zó in je applicatie kunt slepen. Van datum-pikkers tot Zwitserse zakmessen, je kunt het zo gek niet bedenken of er ligt wel een component voor je op een digitale plank.

De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat wij tegenwoordig weinig kaas meer eten van Java, en naar bescheiden eigen zeggen meer van C# maar juist ook van HTML en javascript. En oh ja we doen nog wat aan CSS. Met die kleurtjes en zo. En naar Oracle’s horen zeggen doen wij dat behoorlijk bovengemiddeld. Dus daalden de hoge heren af naar de lage landen, met het verzoek om hen te helpen om nóg meer, nóg betere en met name nóg mooiere componenten op die digitale plank te krijgen. En of wij dan dingen met HTML en javascript konden doen. En met CSS. Met die kleurtjes en zo.

Ons langstlopende project startte eind 2005, en ondertussen heeft Oracle ADF Faces gedoneerd als open source aan Apache, dus mag het wel als ‘af’ worden beschouwd. De bijdrage van Q was relatief klein, gezien de enorme hoeveelheid mensen die hier vanuit Amerika, Duitsland en India aan werkten en de regels code die dagelijks in subversion werden ingecheckt. Maar: we hebben ons best mogen uitleven. Hier enkele termen en feitjes van de afgelopen 2 jaar:

  • RTL. Geen 4 of 5, maar dat je pagina van rechts naar links gelezen kan worden. Daar sta je dan met al je kennis van semantisch HTML, CSS en tofdoenerij. Nou, zet al je kennis maar opzij want als het echt moet werken dan kom je toch bij TABLE’s terecht.
  • JAWS (tum-dum-tum-dum-tum-dum). Niet die haai, maar de screenreader technologie die een website voorleest voor slechtzienden en blinden. Zorgen dat je applicatie hiermee werkt is niet triviaal maar wel gaaf om te doen
  • Modale dialoogjes. Die van ons zijn uiteindelijk 2 x Jan-Modaal geworden, want je kunt er zelfs niet uit tabben!
  • Bug us at oracle. Een van die prachtige domeinnamen die ze intern gebruiken. En voor je het weet zeg je het met een strak gezicht.
  • Mails. Altijd weer die mails. Op een goeie dag had je er wel 200 in je inbox en dat is géén grap.
  • Builds draaien van het hele project, dan kon je de spreekwoordelijkebak koffie gaan halen voor het hele bedrijf en was het nog niet klaar. Toepasselijk ook dat het icoontje van JDeveloper (Oracle’s IDE waaraan gelijktijdig werd ontwikkeld) een bak koffie is.

Al met al hebben we aan het eind van de rit iets kunnen neerzetten waar we trots op zijn.

Hier kun je ermee aan de gang.