Spelen, leren, experimenteren

Waarom we onszelf elke twee weken een hele dag vrijaf geven en doen wat we zelf willen

Spelen, leren, experimenteren

Bij Q42 heeft iedereen elke twee weken een vrijgeplande middag: Passietijd. Vier uur lang doen wat je zelf wilt. Iets nieuws leren of uitproberen, iets geinigs bouwen voor het kantoor of een prototype maken voor een eigen idee. Dingen waar we niet aan toekomen tijdens een project voor een klant. Door elke tweede woensdagmiddag apart te reserveren voelt iedereen zich vrij om tijd in eigen passies te steken.

Wat ooit begon naar voorbeeld van Google, is ondertussen een vast moment binnen onze happy place for nerds. En net als bij Google, waar het 20%-project onder andere leidde tot het ontstaan van Gmail, zijn ook enkele Passietijd-ideeën uitgegroeid tot volwaardige producten. Van onze eigen connected toiletten en een handige feature voor museumwebsites tot een Instant App voor PostNL. Want in Passietijd worden soms ook gewoon dingen gebouwd die net buiten de scope van een project liggen. Innovatieve features waarvan wij zelf vinden dat ze ábsoluut in het eindproduct moeten zitten.

Passietijd werd tien jaar geleden in het leven geroepen, toen we merkten dat we zo hard bezig waren met onze projecten voor klanten, dat we helemaal vergaten om nog te knutselen met code. Terwijl spelen, leren en experimenteren zo belangrijk zijn voor ons:

  • Uit allerlei onderzoeken blijkt dat niet alleen kinderen moeten spelen. Spelen vermindert stress, het stimuleert de hersenen en het bevordert creativiteit. Het verbetert je geheugen en het kan zelfs helpen om je jong en energiek te voelen. Bovendien: als je samen speelt, versterkt het de onderlinge band.
  • Het belang van een leven lang leren is duidelijk. Of het nou gaat om nieuwe dingen leren of nóg beter worden in iets waarin je al heel goed bent, blijven leren is een cruciaal onderdeel van ons vak. En het geeft ongelooflijk veel voldoening.
  • Door de jaren heen hebben Q’ers altijd de grenzen opgezocht van wat technisch mogelijk is. Dat experimenteren begint niet altijd met een groots idee maar vaak gewoon met nieuwsgierigheid die kan leiden tot vernieuwing: “wat als ik op hele grote afbeeldingen tot het kleinste detail zou kunnen inzoomen” (Micrio), “wat als docenten gebruik konden maken van elkaars lesmateriaal” (LessonUp) of “hoe kunnen we de virtuele vrijdagmiddagborrel in tijden van corona wél leuk maken” (Mibo).
Collage van drie foto's met voorbeelden van Passietijd
Van Japans leren en wc's connected maken tot een robot uit de jaren '80 aan de praat krijgen

Tot zover de theorie.

Want alhoewel Passietijd heel veel heeft opgeleverd en elke tweede woensdag vast in de agenda staat, is mij als projectleider de afgelopen maanden opgevallen, dat er in de praktijk veel te weinig gepassietijd wordt.

Dus ik ben daar ingedoken. Wordt er werkelijk weinig gepassietijd, of lijkt het maar zo? En waarom is dat zo? Ik heb de Passietijd-uren van vorig jaar uitgeplozen en heb zestien willekeurige Q’ers geïnterviewd over hun Passietijd-besteding. En wat blijkt? Er wordt relatief weinig gepassietijd en er valt zeker wat te verbeteren.

Allereerst is de woensdagmiddag eigenlijk niet handig: midden in de week zitten Q’ers nog in de flow met projectwerk en klanten. Ze zijn net bezig met een feature en willen die afmaken. Veel Q’ers verschuiven dan ook hun Passietijd naar de vrijdag met het risico dat ze op die dag alsnog features aan het afmaken zijn. En het is jammer dat ze op de vrijdag niet samen met andere Q’ers kunnen werken aan hun Passietijd-project.

Ten tweede is vier uur is eigenlijk net te kort. Als je écht iets wilt onderzoeken, heb je meer tijd nodig. En als je ergens bent ingedoken, wil je niet twee weken wachten tot je ermee verder kan.

Daarnaast blijkt dat veel mensen niet alleen Passietijd overslaan maar ook onze interne presentaties en workshops (aka Bedenktijdjes). Omdat het niet lekker uitkomt met het project, of omdat ze (weer) net lekker bezig zijn voor een klant.

Dus wat hebben we besloten?

We verdubbelen Passietijd naar een volle dag om de week! Geen vier uur maar om de week een hele dag passietijden. 🙌 En we maken het écht een dag zonder projecten. Dus geen stand-ups in de ochtend, geen meetings met klanten en dergelijke. Want als er geen projectwerk te doen is, móet je wel je Passietijd nemen. 😁

We verplaatsen Passietijd bovendien naar de vrijdag. Product owners van klanten zijn dan vaak vrij en het loopt richting het weekend, dus is er meer ruimte voor experimenteren. Ook andere dingen die we organiseren om van elkaar te leren, zoals praatjes, workshops en inhoudelijke overleggen tussen developers, verschuiven we naar de vrijdag.

Zo wordt alles wat te maken heeft met spelen, leren en experimenteren op één dag gebundeld. Je kan dan kiezen of je een praatje volgt of zelf aan de slag gaat. En we plannen het zo, dat je in de ochtend een workshop kunt volgen of een praatje luisteren, zodat je ‘s middags vol inspiratie zelf de nieuwe dingen kunt uitproberen.

Tot slot blazen we de gezamenlijke Passietijd-demo aan het einde van de dag nieuw leven in. Zo is er een vast moment om elkaar te vertellen wat we geleerd en gedaan hebben. In tijden van corona doen we dat natuurlijk remote in onze eigen videochatapp Mibo.

Presentatie in de virtuele omgeving van videochatapp Mibo
Passsietijd-demo op het virtuele eiland van videochatapp Mibo

Kortom: een verbeterde Passietijd! 🎉

De eerste Passietijd nieuwe stijl is inmiddels fantastisch verlopen. Met een gezamenlijke front-end conferentie, toffe prototypes en verse demo’s van verschillende Qers. Ik ben benieuwd wat er over een jaar bedacht en gemaakt is.

Heb je zelf ideeën voor onze Passietijd? Laat het me dan vooral weten!

---

Vind jij spelen, leren en experimenteren net zo belangrijk als wij? Kijk eens bij onze vacatures. We zijn altijd op zoek naar knappe koppen!