Augmented reality-app voor PostNL

Stel, je verkoopt iets op Marktplaats en wilt het met de post versturen. Je kan je rolmaat niet vinden en je weet niet zeker welk formaat pakket je nodig hebt… Uit onderzoek van PostNL blijkt, dat klanten wel vaker deze onzekerheid hebben, wanneer ze iets willen versturen.

Om klanten van PostNL hierbij te helpen hebben we tijdens een Jumpstart een augmented reality-app ontwikkeld. Binnen één week van concept naar werkend prototype, dat is onze uitdaging bij een Jumpstart.

We begonnen de week met het idee om de verschillende formaten pakketten te projecteren in AR, zodat je kan zien of hetgeen te wilt versturen in het pakket past. Na ongeveer een dag hadden we een eerste prototype klaar en zijn we direct gaan testen. We kwamen er achter dat het eigenlijk helemaal niet zo fijn werkte…

Je kon namelijk niet zo goed zien of iets wel of niet in het pakket past, omdat de doos altijd óver het object geprojecteerd wordt.

Links lijkt de step in de verpakking te passen, vanuit een ander perspectief blijkt dat helemaal niet het geval te zijn.

Eigenlijk had je in de linkerfoto al willen zien, dat het stuur van de step boven het pakket uitsteekt. Het probleem hier was dat ‘occlusion’ op dit moment nog niet werkt in AR. Occlusion betekent dat objecten in de fysieke wereld (deels) óver objecten in de virtuele wereld kunnen liggen. Hiervoor moet eigenlijk een 3D-model in kaart gebracht worden van alle objecten en mensen in de ruimte. Dit werkt helaas nog niet met Apples ARKit. Je kunt alleen horizontale en verticale vlakken detecteren.

Meten is weten

We moesten dus ‘back to the drawing board’. Uiteindelijk besloten we een digitaal meetlint te maken, waarbij mensen in stappen de lengte, breedte en hoogte opmeten. Op basis van de gemeten waarden kunnen wij dan aangeven in welke prijscategorie je pakket valt.

Het meten in AR bleek behoorlijk nauwkeurig te zijn als ARKit een oppervlak heeft gedetecteerd. We hebben bijvoorbeeld een A4-tje opgemeten en dit klopte tot op de millimeter.

Het meten van de hoogte bleek nog wel een uitdaging te zijn. Je kunt eigenlijk alleen nauwkeurig op een gedetecteerd oppervlak meten. In ons geval was dit altijd een horizontaal oppervlak zoals een tafel of een vloer. Dit is opgelost door vanaf het gevonden oppervlak een meetlint loodrecht omhoog te trekken. Hiermee was het toch mogelijk een nauwkeurige meten van de hoogte te maken, zoals de video hieronder laat zien.

Gebruikerstest bij PostNL

Wat helemaal gaaf is, is dat het gemaakte AR-prototype direct aan een gebruikerstest onderworpen is. Een aantal mensen was uitgenodigd bij PostNL op kantoor om het prototype te testen. We hebben hier heel veel waardevolle inzichten uit gehaald over wat mensen wel en niet begrijpen aan het prototype. Deze learnings kunnen we meenemen indien we deze feature gaan doorontwikkelen voor PostNL.


Meer weten over hoe we met Jumpstarts strategische ideeën in beweging brengen? Lees verder op onze website of neem even contact met me op: thijs@q42.nl.