Q42 bij Google I/O 2011

Q42 bij Google I/O 2011

Afgelopen week waren Kars, Kamil, Christiaan, Cihan en Rahul bij Google I/O in San Francisco. Daar presenteerde Google onder andere Android 3.1, haar nieuwe muziekdienst en de nieuwe Chromebooks. Hieronder lees je een samenvatting van hun avontuur.

Verleid worden in Google-land

Opvallend aan de ervaring van Google I/O is dat het geheel ingericht is als een soort Google pretpark. Als je binnen de muren van de Moscone Center bent, ben je in een andere wereld waar Google centraal staat. Aan het einde van de dag loop je weer naar buiten en besef je je weer dat je eigenlijk in Amerika was.

Maar ook San Francisco biedt een ander perspectief op zaken. Het is niet ongekend dat men de zogenaamde Bay Area omschrijft als een gebied waar een ander gevoel leeft voor technologie. Zo kom je in cafés alleen mensen met Macbooks tegen en zie je overal reclame voor de iPad, Mozilla Firefox en Portal 2. Onverwacht is de kwaliteit van openbare WiFi wel een stuk slechter dan in Nederland; we zagen gemiddelde snelheden van 50kb/s!

Mensen ontmoeten en energie opsnuiven

Maar wat gebeurde er dan bij Google I/O? Waarom zijn we uberhaupt gegaan?

Voor Kars, Kamil en Christiaan was de conferentie een ingang naar een andere wereld vol optimisme en energie. Niet heel anders dan bij ons op kantoor dus, eigenlijk, maar nu met 6000 man in plaats van 33. Google I/O bestaat uit 2 dagen de hele dag sessies bijwonen van Googlers over Google technologie, waaronder applicaties, diensten, APIs en ontwikkeltools.

Twee keynotes, die live wereldwijd gestreamd werden aan 600.000 kijkers, introduceerden de nieuwe strategieën voor het mobiele besturingssysteem Android en web browser Chrome (tegenwoordig ook al een besturingssysteem). En er werden spullen weggegeven: de eerste dag kregen we te horen dat een Samsung Galaxy Tab 10.1 Limited Edition (mondjevol) klaar zou liggen, en de tweede dag dat we in juni een Chromebook kunnen verwachten. Dit alles om op te ontwikkelen, natuurlijk. No way dat we uit kinderlijke vreugde de hallen doorzoefden om zo snel mogelijk dat nieuwe electronische speeltje te halen.

En voor Rahul en Cihan was er naast de sessies nog een andere reden om ons tussen de Googlers te begeven: netwerken. Rahul voor Handcraft, onze prototyping tool voor ontwikkelaars, en Cihan omdat hij stiekem een hele gave Android game heeft bedacht en het daar wilde debutteren (maar daar laten we Cihan graag zelf iets over vertellen). Ook dat netwerken blijkt goed te kunnen bij Google I/O. Googlers zijn makkelijk aan te spreken, en het blijkt ook nog eens dat het vaak juist de Googlers zijn wiens baan het is om te netwerken. Dan heet je een puntjepuntje Developer Advocate, blijkbaar.

Google schetst de toekomst

De meest spannende aankondigingen van Google I/O? Toch wel de Accessory Development Kit en Android@Home. Hiermee tilt Google zichzelf een stapje voorbij Apple (al vermoeden we dat deze voorsprong van korte duur gaat zijn, aangezien Apple’s WWDC in juni al plaatsvindt) door niet alleen de software open-source te maken zoals het met Android al gedaan heeft, maar nu ook de hardware op basis van de Arduino standaard. Dat wordt smullen straks als we onze huizen met onze mobieltjes kunnen bedienen. Of van afstand nog even kunnen kijken of de vaatwasser al klaar is.

En daarnaast waren er nog een dozijn gave aankondigingen. Wat dacht je van Youtube Movies, met binnenkort ook live streaming en 3D ondersteuning. Of http://ro.me, een showcase van alle prachtige nieuwe features waarvan we binnenkort gebruik mogen maken om nog leukere websites te maken. Natuurlijk is de bekendmaking van de Chromebooklease ook spannend — genoeg ouders van Q’ers die hier heel blij mee zouden kunnen zijn.

Zo kunnen we nog wel even een uurtje doorgaan. Maar het moge duidelijk zijn: Google I/O was weer een succes. We hebben een boel slimme mensen ontmoet, lekker genetwerkt met Googlers, weer veel geleerd, en natuurlijk even de tijd genomen om San Francisco te zien. Volgend jaar weer? Als het aan ons ligt wel!