Q42 verzorgt workshop op de Museumnext conferentie
In de afgelopen 5 jaar is MuseumNext uitgegroeid tot één van de grootste conferenties in Europa op het gebied van innovatie en technologie in musea. Na eerdere edities in Newcastle, Londen, Edinburgh en Barcelona, was het nu de beurt om museumnerds in Amsterdam te verwelkomen.
De conferentie vond plaats op 12, 13 en 14 mei en Jasper en Thijs waren daarbij aanwezig. Niet alleen om het een en ander op te steken over de laatste trends en ontwikkelingen in het museale veld, maar ook om een workshop te verzorgen. Dat deden ze samen met onze vrienden van Fabrique. In de workshop werd vooral gekeken hoe je optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van de tablet, zonder daarbij de eindgebruiker uit het oog te verliezen. Paul hield een mooi praatje over de ontwikkeling van tabletgebruik en onderscheidde daarbij twee richtingen om je website “tablet proof” te maken.
- Defensive: just comply, be responsive
- Offensive: tablet first, use unique abilities
Het moge duidelijk zijn waarvoor wij gekozen hebben bij het ontwikkelen van de nieuwe Rijksmuseum website. ;-)
Anna nam ons vervolgens mee in de gedachten achter de 5 algemene design principes voor tablet:
- Your finger is not a mouse
- Users expect touch interaction
- Focus on content
- A mobile device can be anywhere
- Keep it simple. Choose.
Tot slot vertelde Jasper over een aantal technische zaken die relevant zijn wanneer je een responsive site maakt. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van Modernizr — een JavaScript-bibliotheek die HTML5-en CSS3-functies in de browser van de gebruiker herkent. Want hoewel we een dergelijke website in HTML5 bouwen, niet alle functies worden ondersteund door oudere browsers.
Ook zorgen we er voor dat afbeeldingen responsive zijn, zodat kleinere afbeeldingen worden gebruikt op apparaten met kleinere schermen. Dit zorgt voor aanzienlijke voordelen in het verminderen van de downloadtijd voor de gebruiker, maar het scheelt natuurlijk ook in bandbreedte capaciteit en de kosten.
Het tweede deel van de workshop was het praktijk gedeelte. Er waren drie cases waarbij de deelnemers de vraag kregen om op basis van de design principles en wensen van het museum en de gebruiker een redesign van een pagina te maken voor het Universiteits Museum van de UU, Museo Thyssen-Bornemisza of het Finnish National Gallery.
Ontwerpen voor tablet is vooral ook veel keuzes maken. Wat laat je zien en wat laat je weg? Er werd door de deelnemers volop gediscussieerd, mooi om te zien. Vervolgens werden de keuzes gevisualiseerd door ouderwets knip- en plakwerk, wat soms ware kunstwerkjes opleverde. Aan het eind van de workshop werden alle resultaten gepresenteerd en lieten Anna en Esther van Fabrique nog even zien hoe zij het, als professionals, aangepakt zouden hebben.
We hebben heel veel enthousiaste reacties gehad op de workshop, zowel van de deelnemers als de organisatie en zijn er volgend jaar dan ook weer graag bij!