Rijksprikkers: Rijksmuseum verrijking in ThiemeMeulenhoff’s Schooltas

Rijksprikkers: Rijksmuseum verrijking in ThiemeMeulenhoff’s Schooltas

In de geschiedenismethodes van het Nederlands onderwijs komt de collectie van het Rijksmuseum geregeld voorbij. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de Nachtwacht en de staatkundige positie van Nederland in de 17e eeuw te laten zien. Tot nu toe waren deze afbeeldingen alleen illustratief, maar inmiddels zijn ze onderdeel van de digitale revolutie in het onderwijs die Schooltas heet. Samen met ThiemeMeulenhoff en Fabrique bouwden wij namelijk: Rijksprikkers.

API

De Rijksprikkers verrijken de boeken in Schooltas met Rijksmuseum materiaal. Sterker nog het maakt de gehele online collectie van het Rijksmuseum tot potentieel lesstof. Zo maakt ThiemeMeulenhoff het mogelijk dat de collectie van het Rijksmuseum een derde van het Nederlands onderwijsveld bereikt. Dat kan door middel van de API die wij al eerder hebben gebouwd voor het Rijksmuseum. Door de koppeling van deze API in Schooltas zijn de afbeeldingen van Rijksmuseumobjecten in hoge resolutie beschikbaar.

Rijksprikkers

Op die Rijksmuseumobjecten kunnen de editors van Schooltas in de back-end hotspots plaatsen om extra informatie te geven. Een plaatje gaat hierdoor veel meer leven en krijgt zijn eigen unieke verhaal. Door in Schooltas in te zoomen op het schilderij kun je de verschillende Rijksprikkers aanklikken en extra informatie lezen over precies dat punt in het schilderij. Er kunnen zoveel prikkers geplaatst worden als nodig. Het werkt in het bestaande Schooltas-systeem op de iOS app en de web app.

De samenwerking tussen ThiemeMeulenhoff en het Rijksmuseum is interessant omdat het het lesmateriaal verrijkt op een manier die analoog niet mogelijk is. Het is een gave en leerzame toevoeging voor scholieren en voegt door het ontsluiten van het Rijksmuseum-materiaal extra historische waarde toe aan de lesstof in Schooltas.