Vertel mar
Vertel mar is het project waar we enorm positief op kunnen terugkijken in verband met het ontvangen van heerlijke Limburgse vlaaien (en het verbeteren van ons spierweefsel door het dragen van een doos met een stapel ervan van Venlo naar Den Haag).
De Politie Limburg-Noord ondervond dat er wat problemen waren met de interne communicatie. Best interessant eigenlijk, want hoe zorg je dat werknemers van een organisatie van 800 beter met elkaar gaan praten?
Van Luna Maurer en Dick Rijken kwam de oplossing: een soort hybride email systeem, maar dan anoniem. Q42 stapte in het traject om de techniek te realiseren.
Vertel mar is dus een emailprogramma in je browser. Maar als je een mailtje verstuurt, dan is dat anoniem: niemand weet wie je bent. Om toch ervoor te zorgen dat er een vorm van identiteit wordt gehandhaafd, kwamen de ontwerpers met het principe van een ‘personage’. Als je een bericht stuurt, dan doe je dit, net als in een soort rollenspel, volgens de ideeën van zo’n personage. Bijvoorbeeld de boef, de barjuffrouw, of de burger.
Klinkt allemaal erg leuk, maar dat juist het punt. Werknemers moesten hiermee omgehaald worden om op een leuke, maar effectieve manier, te gaan praten met elkaar over zaken die ze normaal niet zouden bespreken. Want als je je kan verstoppen achter de personage van de burger wanneer je een mening hebt die normaal controverse zou wekken, dan ben je veel vrijer in je omgang.
Nu dat het project er staat, is het natuurlijk nog niet afgelopen. De uitdaging is nu om te bedenken hoe de informatie die wordt uitgewisseld in de anonieme gesprekken kan worden uitgebuit door de politie om ook daadwerkelijk organisatorische verbeteringen te zien. Daarbij is het belangrijk goede analytische overzichten te hebben. Dus wat dat betreft blijft Q42 betrokken.