Vier Lovie Awards voor Hack The Planet 🎉

Onze tech for good start-up Hack The Planet heeft dit jaar vier Lovie Awards gewonnen, de meest prestigieuze prijs voor digitaal werk in Europa! Zowel het interactieve WhatsApp-verhaal HelpMaya voor het bespreekbaar maken van geweldsincidenten onder Haagse jongeren áls ’s werelds eerste AI-camera voor het beschermen van Afrikaanse olifanten viel in de prijzen.

Een blije Tim en Thijs na het ontvangen van de fysieke awards

Jury- én publieksprijzen

De Lovie Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste websites, apps en online campagnes van Europa. Dit jaar waren er maar liefst 1,200 inzendingen uit meer dan dertig landen. HelpMaya, een samenwerking van Hack The Planet met gemeente Den Haag, Politie Den Haag, Wolfstreet, Schoolblocks en jongeren ontving de publieks- en bronzen juryprijs in de categorie Education. De slimme wildcamera, waarvoor is samengewerkt met onder andere de Universiteit van Sterling en het Wereld Natuur Fonds, won de publieks- en zilveren juryprijs in de categorie Technology. Net als vorig jaar dus weer erkenning voor projecten waarin technologie een zinvolle rol speelt. 💪

0:00
/0:05

HelpMaya

HelpMaya is een interactief WhatsApp-verhaal gebaseerd op ChatGPT om geweld, inclusiviteit, pesten en vooroordelen bespreekbaar te maken onder jongeren. Het fictieve personage Maya neemt spelers op WhatsApp gedurende vijf dagen mee in haar leven. Maya stuurt op variabele tijdstippen berichtjes, foto's en video's die een indringend kijkje geven in verschillende gebeurtenissen.

Afhankelijk van de reactie van de ontvanger neemt het verhaal een andere wending. Het verhaal kan dus goed maar ook slecht aflopen. Als het verhaal na vijf dagen is afgelopen, wordt er een link gelegd met hulpinstanties waar jongeren met problemen terecht kunnen of waar zij situaties kunnen melden.

Het innovatieve project, gelanceerd in juni 2023, wordt dankzij de Haagse start-up Schoolblocks inmiddels ook op scholen gebruikt om jongeren te laten zien dat keuzes soms grote gevolgen kunnen hebben, zowel positief als negatief.

HelpMaya, een interactief WhatsApp-verhaal
Tech for good start-up Hack The Planet bedacht en maakte een interactief WhatsApp-verhaal gebaseerd op ChatGPT om geweld, inclusiviteit, pesten en vooroordelen bespreekbaar te maken onder jongeren.

Slimme wildcamera

Om stropers in natuurparken tegen te houden en mens-olifantconflicten in Afrikaanse dorpen te voorkomen ontwikkelde onze impactengineers Tim en Thijs een innovatief camerasysteem. Dit systeem kan dankzij AI verschillende diersoorten en mensen detecteren en direct waarschuwingen geven aan rangers of dorpelingen.

Door een machine learning-model, kant-en-klare wildcamera's en aangepaste hardware te combineren met een satellietverbinding is het mogelijk om vanuit afgelegen plekken in het Afrikaanse regenwoud tóch realtime informatie te versturen.

Een wetenschappelijke studie van de Universiteit van Sterling gepubliceerd in januari van dit jaar toonde aan dat deze slimme technologie kan bijdragen aan natuurbehoud. Het AI-camerasysteem is ondersteund en gefinancierd door WWF, en inmiddels ook doorontwikkeld voor het beschermen van beren in Roemenië.

’s Werelds eerste slimme wildcamera
Tech for good start-up Hack The Planet ontwikkelde een AI-wildcamera die diersoorten in realtime identificeert en daarmee rangers in natuurparken ondersteunt.

Tech for good

Met Hack The Planet proberen we al sinds 2016 sociale en humanitaire problemen aan te pakken door het inzetten van pragmatische technologie. Zo is er dankzij virtual reality vrede gesticht tussen twee strijdende Oegandese stammen, hebben we met een immersieve installatie de sociale cohesie in een Haagse wijk proberen te verbeteren, en is er een online interactive ontwikkeld die aandacht vraagt voor online seksueel misbruik en jonge slachtoffers helpt bij het vinden van professionele hulp.

Wil je meer weten over hoe we met technologie de wereld een klein stukje beter proberen te maken? Luister dan naar onze recente podcast over tech for good. Daarin vertellen Hack The Planet-oprichter Tim van Deursen en Chris Engelsman van start-up European Sleeper over hun drive en hun verschillende initiatieven.


Wil jij ook werken aan projecten waarin technologie een zinvolle rol speelt? Check onze vacatures: werkenbij.q42.nl!