Vincent for Scale

Hoe de droomfeature van projectleider Lotte werkelijkheid werd op de nieuwe website van het Van Gogh Museum

Vincent for Scale


Al jarenlang had onze projectleider Lotte een diepe wens voor museumwebsites: bezoekers op een slimme en duidelijke manier laten zien, hoe groot kunstwerken zijn.

De maten van bijvoorbeeld schilderijen staan weliswaar online vaak aangegeven, maar heel aansprekend is dit niet. En op een overzichtspagina van een collectie wordt zelden verschil gemaakt in de grootte van de werken: alle plaatjes hebben dezelfde afmetingen. Eenmaal aangekomen in het museum, zijn bezoekers dan ook verbaasd dat de kunstwerken juist veel groter of kleiner zijn dan dat ze hadden verwacht. Dat moest beter, vond Lotte.

Vorig jaar maakte Lotte de overstap naar Q42. Nadat ze jaren voor musea had gewerkt, zag ze bij ons haar kans schoon om haar droomfeature te realiseren.

Tijdens het bouwen van de nieuwe website van het Van Gogh Museum smeedde Lotte met het team een plan: onze tweewekelijkse vrijgeplande middag aka Passietijd compleet wijden aan musea. Doel: het museumbezoek nóg beter maken met toffe oplossingen. Hoe? Door meer te doen met data van de musea zelf.

Tijdens de afgelopen Passietijden werkten diverse Q’ers zodoende aan nieuwe ideeën voor de websites van het Van Gogh en het Rijksmuseum. Lotte ging samen met front-ender Lisa aan de slag om de grootte van kunstwerken online inzichtelijk te maken op vangoghmuseum.nl. Door in eigen tijd een proof-of-concept te bouwen konden zij het team van het Van Gogh Museum overtuigen, dat deze feature écht toegevoegd moest worden voor livegang. En zo geschiedde, want bij het museum zelf waren ze ook heel enthousiast.

Resultaat: Vincent for Scale! Een nieuwe feature van vangoghmuseum.nl, losjes gebaseerd op de bekende meme 🍌, die op een speelse manier aangeeft hoe groot een schilderij is. Door het schilderij naast een figuur van Van Gogh te plaatsen, die 1,64 meter lang was, ziet de bezoeker in een oogopslag de ware grootte van het kunstwerk. Bij Van Goghs werk wordt hij zelf getoond, bij schilderijen van andere kunstenaars staat een ander figuurtje. Je hoeft je dus nooit meer af te vragen hoe groot dit beroemde zelfportret is, De slaapkamer of Van Goghs portret door Gauguin!

Lotte en Lisa hebben de nieuwe feature kunnen maken dankzij data van het Van Gogh Museum zelf. Gegevens over de afmetingen van een werk zijn namelijk opgeslagen in een database. Op de website worden die afmetingen herberekend als percentage van het figuurtje.

De belangrijkste uitdaging bij Vincent for Scale was het schalen op kleinere beeldschermen. Soms valt het figuurtje een beetje over het schilderij, maar ook op mobiel werkt het prima. Hier legt Lisa uit, hoe ze dat technisch voor mekaar heeft gekregen.

Mobiele telefoon met een zelfportret van Van Gogh naast een Van Gogh-figuurtje
Deze vergelijking laat goed zien dat het zelfportret op ware grootte is geschilderd

Na vijftien jaar lang musea warm proberen te krijgen voor haar idee, heeft Lotte het dus weten te realiseren tijdens onze Passietijd. Hopelijk nemen andere instellingen het idee over op hun eigen website. Het museumbezoek wordt er namelijk alleen maar beter door.


Wil je weten welke andere ideeën er uit onze museum-Passietijd gaan komen? Volg ons op Twitter of LinkedIn, en check het overzicht van producten die we met culturele instellingen hebben gebouwd!