Een duik in de roemrijke w00tcamp-historie

Korte interviews over eerdere projecten

Aankomend weekend is het weer zo ver: onze jaarlijkse hackathon w00tcamp! Twee dagen lang gaan Q’ers en genodigde partners aan de slag met de meest innovatieve, disruptieve, ludieke ideeën, plannen en producten. Inclusief veel lol trappen, lekker eten, bier, knutselen tot diep in de nacht en pitten onder bureaus voor de echte diehards.

In alle jaren w00tcamp zijn er behoorlijk wat toffe ideeën bedacht. Van Internet of Things-oplossingen die ons kantoor leuker maakten tot technologische hoogstandjes die regelrechte wereldproblemen probeerden aan te pakken. Voor wie er bij was, maar zich de projecten niet meer helder voor de geest kan halen, of voor wie zich een beeld wil vormen van onze hackathon, dook Jaap in de roemrijke w00tcamp-geschiedenis en interviewde hij enkele collega’s over eerdere projecten.

Huelandspoor
In 2012 werd w00tcamp gewonnen door Lukas en z’n team met een project dat van onze vorige Haagse vestiging een regelrechte discotheek maakte door middel van programmeerbare Philips Hue-lampen die je vanaf Station Den Haag Hollands Spoor kon bedienen. Wil je het hele verhaal over Huelandspoor horen, check dan de presentatie uit 2012!

Superslideqam
Soms gaat innovatie niet over ‘waarom?’, maar vooral over de vraag ‘waarom niet?’. Zoals bij onze connected glijbaan in Amsterdam. Want een glijbaan is maar een glijbaan, dacht Michiel. Voor w00tcamp 2013 ging hij daarom samen met een team aan de slag om onze glijbaan in Amsterdam connected te maken. Na een Raspberry Pi, een Arduino en heul veul draadjes aan elkaar gekoppeld te hebben plus software te hebben gebouwd, presenteerde Michiel de Superslideqam, een slimme webcam voor onze glijbaan. Sindsdien wordt er automatisch een foto gemaakt, als iemand van de glijbaan gaat. Zelfs na meerdere jaren en diverse upgrades gedurende latere hackathons werkt het nog steeds!

Skyhawk
Sommige projecten van w00tcamp zijn inmiddels in de vergetelheid geraakt, maar dit project kan iedereen zich nog voor de geest halen: Skyhawk. Deze bijzondere drone was immers de start van onze venture Hack The Planet in 2015. Daarmee is het zonder twijfel het mooiste voorbeeld van wat er jaren later uit w00tcamp-projecten kan ontstaan. Tim licht in het interview met Jaap toe wat Skyhawk zo succesvol maakte. De hele presentatie uit 2015 vind je overigens hier.

Hooli
Beetje software bouwen, beetje solderen, met hardware knutselen: precies zoals een w00tcamp-project hoort te zijn. Jeroen vertelt wat het succes was van Hooli, de tijdens onze jaarlijkse hackathon gebouwde slimme, connected hoepel waarmee je highscores kon bijhouden, calorieën kon tellen en je vrienden verslaan. Kortom: sporten, maar dan voor nerds!

Beer Goggles
De bierkaart scannen, weten welk biertjes je nog niet op hebt en een rating van de resultaten zien: over nuttige w00tcamp-projecten gesproken. 😉 Na de Beer Goggles van vorig jaar storten Bram en z’n team zich tijdens de 2018-editie van w00tcamp op het perfectioneren van The Window, de permanente videoverbinding tussen onze kantoren in Den Haag en Amsterdam.

Full Boody Picture
Dat w00tcamp niet alleen maar om ludieke ideeën gaat, bewijst Full Bloody Picture uit 2017. Dit project draaide om een proof-of-concept voor patiëntengegevens op basis van blockchain, dat getest kon worden in een ziekenhuis in Tanzania. Kamil licht dit bijzondere project — dat bijna won — toe in onderstaand interview.


Meer weten over onze jaarlijkse hackathon? Check www.w00t.camp!