Watson: eindelijk écht naar de bioscoop als blinde of slechtziende

Watson: eindelijk écht naar de bioscoop als blinde of slechtziende

We houden ervan om het internet toegankelijk te maken voor iedereen. Soundfocus houdt ervan om films toegankelijk te maken voor iedereen. Reden genoeg om de handen ineen te slaan, met als resultaat: Watson, een app waarmee blinden en slechtzienden volop kunnen genieten van alle Nederlandse films. Zowel in de bioscoop als op televisie.

Slecht- of helemaal niet zien in de bioscoop

Dat is heel vervelend, want tot nu is de bioscoop weinig toegankelijk voor dit publiek. Probeer de Titanic maar eens te volgen met je ogen dicht. Natuurlijk zeggen de stemmen wel wat, maar die achtergrondgeluiden kunnen net zo goed van een vliegtuig zijn in plaats van een indrukwekkend schip. Dat wil je natuurlijk niet pas doorhebben als dat schip tegen een ijsberg vaart. Dat voelt toch een beetje als te laat. (“Huh? Vliegen ze zo laag dan? Oh, wacht…”)

De gewone voorstellingen zijn moeilijk te volgen voor veel blinden en slechtzienden. Gezellig naar de bioscoop gaan is daarom voor hen allesbehalve gewoon. Dat is niet omdat zij het niet zouden willen, want zij willen niets liever dan gewoon mee kunnen doen in de samenleving.

[vimeo 139189696 w=540 h=304]

De oplossing is audiodescriptie

Soundfocus maakt audiodescripties bij allerlei video’s, ook films. Audiowat? Audiodescriptie. Dat is de audio die je hoort om het beeld te beschrijven en dus de manier om de film ook visueel uitgedaagd goed te kunnen volgen. Maar om deze audiodescripties voor nieuwe films mogelijk te maken, zijn samenwerkingen met filmmakers nodig. De situatie tot nu is dat heel af en toe een film van audiodescriptie kan worden voorzien en heel af en toe er dan een bioscoop is die zo’n film ook nog draait. Zo’n bioscoop is echter niet altijd in de buurt. Kortom: niet elke film is te ervaren door dit publiek. Als de film dan gedraaid wordt is de afstand vaak nog een belemmering én het is een speciale voorstelling, dus tegelijk met je scherpziende vrienden gaan, is er vaak ook niet bij.

Wanneer audiodescriptie toegankelijk zou zijn tijdens de reguliere voorstelling in de bioscoop kunnen ook blinden en slechtzienden weer gezellig mee naar de film. In Nederland is het belang hiervan te lang onderschat geweest (in Engeland bijvoorbeeld is audiodescriptie al veel meer mainstream). We hopen daar met Watson verandering in te brengen en dat meer filmmakers (ook internationale) de samenwerking aan zullen gaan.

Onder de motorkap

Watson gebruikt audioherkenning om de audiodescriptie van de film gesynchroniseerd af te spelen. Dat wil zeggen dat de app luistert naar de audio van de reguliere voorstelling en aan de hand van die audio bepaalt waar in de film je bent. Vanaf dat punt speelt de app via je koptelefoon de audiodescriptie bij de betreffende film af. Dit betekent dus dat je gewoon met je goedziende vrienden naar de reguliere voorstelling kunt en met de app de film goed kunt volgen. In welke bioscoop dan ook, ook wanneer de film op televisie speelt, en bovendien zonder dat je haviksoogvrienden daar last van hebben.

We hebben Watson gekoppeld aan een closed source fingerprinting library van pHash. Daardoor herkent de app het ook wanneer je tien minuten te laat de film binnenwandelt en begint die gewoon met de audiodescriptie op het juiste punt in de film. In de eerste versie deden we dat server-side, maar dat performde niet optimaal en in de bioscoop heb je niet altijd internet. Om deze problemen te voorkomen werkt het nu gewoon in de app zelf, dus ook als je offline bent.

Voilà

We hebben zelf meegetest in de bioscoop en ervoeren dat wanneer je een film met audiodescriptie “kijkt” je zelf vrij bent om het beeld in te vullen. Vonden we stiekem als visueel onuitgedaagden best vet! Dus als jij wel eens een film niet wil zien, omdat je bij het boek je eigen invulling hebt gegeven, ‘bekijk’ dan eens een film met Watson. Lekker met je ogen dicht.

Je kunt de app vanaf nú nú nú downloaden voor iOS en Android.