Een kijkje in de keuken van ons sollicitatieproces

Doe er je voordeel mee als je bij Q42 wilt solliciteren!

Vier mensen in een kantooromgeving.

Solliciteren is best spannend. Het kan zelfs een beetje intimiderend zijn. Het gevoel van jezelf moeten bewijzen. Je kennis en vaardigheden kritisch laten beoordelen...

We snappen dit maar al te goed. Dus waarom sollicitanten niet een beetje op weg helpen, dachten we.

Hieronder geven we een kijkje in de keuken van ons sollicitatieproces. De verschillende stappen, hoe we beoordelen, wat we zoeken in een kandidaat, enzovoorts. Dus wil je komen werken bij Q42, lees dan vooral verder! Scheelt jou hopelijk wat sollicitatiestress. 😅

Happy flow

Wij proberen Q - zoals we Q42 meestal noemen - lekker plat te houden. Veel Q'ers doen er naast programmeren iets bij. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid, sociale activiteiten, én solliciteren. Zo kan iedereen bijdragen aan het beter maken van Q.

We hebben dus geen HR-afdeling. Alles rondom het sollicitatieproces richten wij als engineers zelf in en voeren we ook zelf uit. Een klein clubje Q'ers houdt zich hier continu mee bezig, de zogenaamde 'sollicitatiecirkel'. Centraal thema daarbij is het optimaliseren van het sollicitatieproces: wat gaat goed en wat kan er beter? De input voor die verbeteringen krijgen we uit feedback van sollicitanten en van Q'ers die sollicitatiegesprekken voeren. Want naast de sollicitatiecirkel zijn er zo'n dertig developers die regelmatig interviews doen met kandidaten.

Met z'n allen proberen we ervoor te zorgen dat het hele sollicitatieproces zo prettig mogelijk is voor kandidaten. Ook voor mensen die we afwijzen. Net zoals we een happy place for nerds willen zijn voor de Q'ers, willen we ook sollicitanten een happy flow bieden.

Ons sollicitatieproces

Voordat ik verder inga op onze normen en waarden en hoe deze tot uiting komen in onze sollicitatieprocedure, zal ik eerst uitleggen welke stappen dat proces heeft.

  1. Eerste contact!
    Dit kan op verschillende manieren: een sollicitatie via onze website of via een mail met CV en motivatie, eventueel voorafgegaan door een belletje. We vragen je aan het begin sowieso iets te vertellen over je ervaring en motivatie. Dat vinden we leuk om te lezen, en het geeft ons een beeld van jouw achtergrond.
  2. Kennismakingsgesprek
    Als wij op basis van je CV en motivatie genoeg aanknopingspunten zien, nodigen we je uit voor een eerste interview. Dit is een kennismakingsgesprek van een uurtje met twee Q’ers op ons kantoor in Den Haag of Amsterdam. Oftewel: lekker laagdrempelig kletsen over jezelf, tech en Q. Want naast horen over jouw werkervaring willen we vooral weten wie jij bent. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat zijn je passies? Wat voor projecten doe je het liefst? Wat zou je willen leren? Daarnaast vertellen wij je ook graag iets meer over Q en de dingen die wij belangrijk vinden. Als we tijdens dit gesprek een match zien, en jij Q ook nog steeds tof vindt, volgt er een tweede interview.
  3. Opdracht
    Nu duiken we echt de diepte in. Voorafgaand aan het tweede gesprek krijg je een programmeeropdracht. Die opdracht maak je lekker thuis, in je eigen tempo. Jouw oplossing dient als basis voor het vervolggesprek van zo'n anderhalf uur, waarin je samen met twee Q'ers verder van gedachten wisselt. Waarom heb je voor deze oplossing gekozen? Wat waren jouw afwegingen? We proberen je daarbij uit te dagen om te ontdekken hoe jij denkt en hoe je met complexe vraagstukken omgaat.
  4. Meedraaien in een team
    Tot slot het derde en laatste gesprek. Je krijgt een kijkje in onze keuken, zodat je ons werk echt van dichtbij kunt ervaren. Voor deze realistische werksituatie draai je een halve dag mee in een team. Dit is over het algemeen het team waarin we jou willen laten beginnen, als je wordt aangenomen. Samenwerking staat hierbij centraal. Bij Q werken we veel samen: met collega-ontwikkelaars, maar ook met klanten en gebruikers. We vinden het daarom erg belangrijk dat je goed kunt samenwerken en communiceren met zowel andere developers als met designers, product owners en business analisten.
  5. Aanbod!
    Oké, dit hierboven was niet helemaal waar… Er is nog een écht laatste stap: je contract. Op basis van alle gevoerde gesprekken doen we je een passend aanbod. Als je dit accepteert, ben je officieel onderdeel van Q42 en begint je onboarding! 🥳

Wij houden deze verschillende gesprekken omdat we kandidaten de kans willen geven zich van hun beste kant te laten zien. We proberen naar zo veel mogelijk competenties te kijken. Kennis en vaardigheden zijn natuurlijk belangrijk, en een ervaren iemand kan zeker iets extra's brengen, maar motivatie en enthousiasme spelen net zo'n grote rol.

Eerste inschatting

Als je bij ons solliciteert, proberen we je zo snel mogelijk een inhoudelijke reactie te sturen. Je sollicitatie wordt altijd door meerdere Q'ers bekeken. Zo proberen we subjectieve oordelen te voorkomen. Bij deze eerste inschatting kijken we naar de volgende drie onderdelen:

  1. Je ervaring: hoeveel aantoonbare kennis heb je van welke techstack?
  2. Je motivatie: waarom denk jij dat je goed bij Q past?
  3. Je code: heb je bijvoorbeeld toffe recente projecten op GitHub staan?

Mist een van deze drie in je sollicitatie, geven we je even een belletje voor wat extra info.

We kijken ook naar andere aspecten. Zo vinden we bijzondere hobby's altijd tof. Of iemand met internationale ervaring. En als je net een studie hebt afgerond, vinden we het een pluspunt als je niet alleen maar informatie hebt geconsumeerd, maar juist concepten hebt proberen te doorgronden en weten toe te passen op andere uitdagingen. Eigen programmeerprojectjes zien we dan ook als een mooie indicatie van passie, motivatie en doorzettingsvermogen. Maar om dit gelijk te nuanceren: je wordt niet afgewezen, als je geen hobbyprojecten op GitHub hebt staan.

Verschillende Q'ers, diverse perspectieven

Zoals hierboven aangegeven zijn onze engineers zelf betrokken bij het hele proces. Zij geven een eerste inschatting van nieuwe kandidaten en voeren zelf de sollicitatiegesprekken. Daarbij worden de opeenvolgende interviews steeds gehouden met twee Q'ers, een lead en een secondant. De lead neemt de leiding in het gesprek en de secondant vult aan indien er dingen vergeten worden. Bij het inplannen van een gesprek wordt er altijd gekeken welke Q'ers een goede match zouden zijn met de kandidaat. Dit doen we door rekening te houden met factoren als techstack, woonplaats, leeftijd, geslacht, et cetera. Om diverse perspectieven op een kandidaat te krijgen worden de drie gesprekken gevoerd door verschillende 'soorten' Q'ers. Overigens zal je nooit twee keer dezelfde Q'er tegenkomen in de gesprekken.

Beoordeling en evaluatie

Een sollicitatiegesprek is uiteindelijk een manier om in korte tijd in te schatten of iemand het goed gaat doen bij Q. De beoordeling nemen we dan ook heel serieus. Bij elke stap in het sollicitatieproces hebben we specifieke criteria geformuleerd die uitsluitsel moeten geven of het interview een vervolg kan krijgen. Denk daarbij aan: creativiteit, nieuwsgierigheid, ownership, doorzettingsvermogen, openstaan voor feedback, abstract denkvermogen, effectief communiceren en samenwerken.

Als hulpmiddel voor de beoordeling hebben we standaard vragenlijsten gemaakt. Zo proberen we te voorkomen, dat vooroordelen doorsijpelen of specifieke punten onevenredig zwaar wegen. We streven dus naar een complete, genuanceerde beoordeling. Daarbij vragen we Q'ers steeds uit te gaan van hun eigen beoordelingsvermogen zolang die maar onderbouwd is.

Direct na afloop van ieder gesprek vullen de lead en de secondant afzonderlijk van elkaar deze vragenlijst in. Eerst een ongefilterde indruk en daarna een aantal gerichte vragen. We noteren ook eventuele twijfels en aandachtspunten, of gewoon dingen die niet ter sprake zijn gekomen maar die we nog graag zou willen weten. Als de vragenlijst helemaal is ingevuld, komen de lead en secondant weer samen om de evaluaties te bespreken. Het is hierbij overigens niet zo dat de mening van de lead doorslaggevend is. Beide oordelen wegen even zwaar.

Als je door bent naar de volgende ronde, sturen we je een uitnodiging voor een vervolggesprek. Hebben we besloten om je af te wijzen? Dan zullen we je altijd persoonlijk opbellen om dit nieuws te vertellen. We nemen de tijd om ons besluit uit te leggen en je wat tips mee te geven. Niets is erger dan afgewezen worden zonder feedback.

NB. Je mag altijd nog een keer bij ons aankloppen, als je je na een afwijzing hebt doorontwikkeld als engineer.

Wat we zoeken in een kandidaat

Je vraagt je misschien af, wat wij zoeken in een kandidaat. Wij willen graag samenwerken met de beste developers van Nederland. Daarom zoeken we kandidaten die ons verbazen. Engineers die een probleem net even op een andere manier bekijken en daardoor een nieuw perspectief bieden. Wij vragen onszelf altijd af: kan deze kandidaat beter worden dan het gemiddelde niveau bij Q? Oftewel: gaat deze kandidaat helpen om Q beter te maken?

Daarbij gaat het ons om de poténtie van een kandidaat, niet per se om het huidige niveau. Het is natuurlijk onredelijk om te verwachten dat een jonge programmeur beter is dan een door de wol geverfde Q'er met jarenlange ervaring.

Maar de lat ligt dus wel hoog. In een club van ruim tachtig slimme engineers ben je niet zo maar een senior. We zien vaak dat andere bedrijven die titel geven aan developers die volgens onze maatstaven eerder medior of junior zijn. Dat is overigens ook een reden dat we zelf zulke labels niet gebruiken - naast het feit dat we écht een platte organisatie willen zijn.

We houden bij Q dus niet zo van strikte kaders. Zo is een indrukwekkend papiertje fijn, maar gaat het ons vooral om knappe koppen met potentie. Ben jij bijvoorbeeld van mening dat je heel waardevol kunt zijn voor Q, maar hebben we net geen passende vacature? Dan kan je altijd een open sollicitatie sturen!

Salaris en Niveaumatrix

Tot slot nog iets over het salaris. Da's natuurlijk een belangrijk aspect van een nieuwe baan. Zoals bij veel andere zaken bij Q hebben we ook hieraan een eigen invulling gegeven. We hanteren namelijk geen standaard salarishuis met schalen en treden. Als platte organisatie hebben we ook geen specifieke functies waar een bepaald salaris bij hoort.

Als je na drie gesprekken een aanbod krijgt, spelen de volgende factoren een rol:

  • Jouw eigen salariswens, die we altijd in het eerste gesprek uitvragen.
  • De gecombineerde en gewogen evaluaties van alle Q'ers waarmee je een gesprek hebt gehad.
  • Andere ontwikkelaars binnen Q42 met vergelijkbare vaardigheden en ervaring.

Voor dat laatste, de koppeling van niveau aan salaris, hebben we zelf een methode ontwikkeld, de zogenaamde 'Niveaumatrix'. In deze blogpost van Laurens kun je daar meer over lezen. In het kort is de Niveaumatrix een overzicht van bepaalde competenties onderverdeeld in niveaus. Iedere Q'er vult minimaal een keer per jaar zijn of haar matrix in. De Niveaumatrix dient als basis om uiteindelijk de salarissen van alle Q'ers te bepalen.

Sollicitanten die we een aanbod doen, leggen we ook langs de lat van deze eenduidige en transparante niveaubepaling. Zo proberen we nieuwe Q'ers een zo eerlijk mogelijk salaris te geven. Dat betekent ook dat we nooit onderhandelen over het salaris. Dat zou mensen die goed kunnen onderhandelen een voordeel geven. Vinden we niet fair. En eerlijk gezegd: wij zijn er zelf ook best slecht in. 😉

Neem vooral contact op

Het gebeurt weleens dat een CV of een ingeleverde opdracht vragen oproept. Wij houden niet van vroegtijdig conclusies trekken en vragen liever aan de kandidaat om uitleg.

Wat sommige kandidaten zich overigens niet realiseren, is dat dit twee kanten op werkt. Als jij op enig moment tijdens je sollicitatie vragen of twijfels hebt, kun je altijd contact met ons opnemen!

Dat mag ook als je nog geen sollicitatie hebt gestuurd maar wel vol vragen zit. Het gebeurt regelmatig dat wij benaderd worden door developers die superenthousiast zijn geworden over Q, maar die zich tegelijkertijd realiseren nog te weinig programmeermeters te hebben gemaakt. In dat geval nodigen we je graag uit voor een kop koffie op ons kantoor. Zo kunnen we zonder alle sollicitatiestress vrijblijvend kletsen over werken bij Q, wat voor baan je zoekt, en hoe je je kunt ontwikkelen.

Dus kun jij na het lezen van deze post ook niet wachten om bij ons te solliciteren? Of heb je nog vragen over ons sollicitatieproces? Stuur me dan vooral een berichtje! 😊