Happy place for nerds

We noemen Q42 graag een ‘happy place for nerds’. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee?

Happy place for nerds

We bedoelen niet dat we hier de godganse dag over Star Trek praten. Het betekent ook niet dat we elke week LAN-parties hebben met ieder een fles cola en pizza op tafel. Of dat we ruzie maken over de regels van Dungeons & Dragons. Ook al kun je ons zo nu en dan wel degelijk betrappen op dergelijke stereotypische nerdgedragingen, dat is niet wat we bedoelen met happy place for nerds.

Zo nu en dan…

Happy place for nerds betekent allerlei dingen. Het betekent dat we heel erg van goed programmeren houden. Maar ook dat we techniek pas echt interessant vinden met mensen erbij. En dus dat we het nog leuker vinden om zo te programmeren dat ons werk niet alleen nuttig, maar ook vriendelijk is. Het betekent dat we verschil willen maken met ons werk. Dat we er impact mee willen maken. En dat we ervan dromen om een kras op de planeet te zetten. (Daniel Pink noemt dit 'Purpose', één van de drie dingen die mensen drijft.)

Het betekent dat we blij worden van goed zijn in ons werk. Dat we onze ambities kunnen waarmaken. Dat we trots zijn op ons werk en op elkaar. Het betekent dat we meer doen dan wat er van ons gevraagd wordt. En dat we ons continu willen ontwikkelen, als individu en als bedrijf. Maar ook dat we soms even pas op de plaats willen maken en even de ruimte willen nemen om uit te zoomen. En dat we elkaar die ruimte gunnen. Het betekent ook dat we graag met goeie mensen werken. Bij elke Q’er denken we: “Yes! Wat tof dat ik met die Q’er mag samenwerken!” ('Mastery', Daniel Pinks tweede punt. Wij noemen het ook wel 'Progress', of gewoon voortgang.)

Een happy place for nerds is voor ons ook autonomie (het derde ding dat mensen drijft volgens meneer Pink). Zelf bepalen waar je aan werkt en hoe je je ontwikkelt, daar worden wij blij van. Het betekent voor ons geen vaste kaders zoals functietitels, maar dat je zelf bepaalt wat je doet en waar je verantwoordelijk voor bent. Dat we Q lekker plat houden, doordat heel veel Q’ers naast programmeerwerk er iets bij doen. En doordat we elkaar vertrouwen. Het betekent dat we allemaal ons best doen om Q steeds een beetje beter te maken. En dat we projecten alleen doen als er mensen op aan gaan. Op die manier hebben we allemaal invloed op de richting die we uitgaan met Q.

Bovenal betekent happy place for nerds dat Q42 om mensen draait. Het geluk van onze mensen is belangrijker dan al het andere. Die mensen worden vooral gelukkig van de bovengenoemde principes, maar het betekent ook dat we veel lol maken met elkaar. Het is een cliché om te stellen dat we een vriendenclub zijn, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ik veel Q’ers tot mijn beste vrienden reken. En daar ben ik niet alleen in. We mogen elkaar graag en vinden het fijn en belangrijk om samen plezier te hebben, zowel tijdens het werk als daarbuiten. Soms met z’n allen, zoals met het epische jaarlijkse Q-uitje of de traditionele Kerstborrel waarop we samen het succes van het afgelopen jaar vieren. En soms in kleinere groepjes, zoals analoge game-avonden, wintersport, pub quizzes, motorweekendjes, whiskyproeverijen en feestjes zonder reden.

Al deze dingen vinden wij belangrijker dan groei en geld. Geld en groei zijn slechts middelen en die middelen gebruiken wij om ons doel te bereiken: het zijn van een happy place for nerds.


Vind jij ook dat een werkplek zo moet zijn? Dan passen we bij elkaar. Struin dus vooral ‘s door onze vacatures!