CESIM simulator

CESIM simulator

Van sommige projecten krijgen wij jeuk. Op de goeie manier. Een kriebel die je zachtjes, maar volhardend influistert dat dit project de potentie heeft om ontzettend stoer te worden. Als je maar wat extra tijd zou hebben. En als het maar hard genoeg jeukt, dan maken wij die extra tijd graag vrij.

Zo ook voor het bouwen van CESIM, een simulatietool voor CE Delft. Met deze tool kunnen simulaties zoals het energieverbruik van producten gemaakt worden en — niet geheel onbelangrijk — het effect hiervan op de portemonnee. Op dit project zijn we met een aantal man behoorlijk los gegaan.

We bouwden samen met ontwerper Ron van Zon een component-based .NET website en koppelden deze aan een bestaande Java simulatie-engine. De componenten kan de admin-gebruiker zelf kiezen en koppelen aan waardes uit de Java-engine. En daar ging het jeuken. Die componenten moesten natuurlijk wel animeren, ze moesten versleepbaar zijn, en eigenlijk moest je ze ook kunnen minimaliseren. Bovendien was het eigenlijk onzin om de (overigens wel technisch onderlegde) admin-gebruiker de componenten zelf in een XML-bestand te laten configureren, als er ook een XML-editor op de markt schijnt te zijn die die invoer WYSIWYG kan maken.

Vooral dat laatste was een mooi experiment. Animaties binnen Xopus is een nog veel te onbekend terrein, terwijl het web toch zo zou moeten werken. Internet is geen digitale krant, het is interactieve televisie. Als ik er aan denk, gaat het al jeuken.