CodeUur aan vluchtelingen

CodeUur aan vluchtelingen

Sinds we CodeUur lanceerden 9 maanden geleden hebben we veel prachtige ervaringen opgedaan. Q’ers hebben programmeerles gegeven aan kinderen, gastdocenten opgeleid, lesmateriaal ontwikkeld, op festivals gestaan… Afgelopen week weer een primeur: programmeerles aan vluchtelingen!

Binnenkort is de Hour of Code week (7–13 december), waarin we met Stichting CodeUur lessen willen verzorgen aan kinderen in vluchtelingen opvangcentra. De kinderen kunnen in de meeste gevallen nog geen Engels, dus hebben we afgelopen week twee groepen tweetalige vluchtelingen opgeleid tot CodeUur gastdocent. Thijs en ik leerden ze werken met Scratch, en werken met het CodeUur lesmateriaal.

Het was chaos. Sowieso is een opvangcentrum chaos, maar als je met een krat vol computers aan komt zetten in een gebouw waar verder weinig te beleven valt, dan trek je redelijk wat aandacht. Toen we uiteindelijk de juiste mensen achter computers hadden zitten en we ze door het lesmateriaal heen hielpen, kwam er energie los en werden er mooie dingen gemaakt.

Onder de deelnemers zat een Graphical Artist die zijn skills zo graag wilde laten zien dat hij in Paint losging. Een andere man was 3D artist, maar bij gebrek aan Maya of andere 3D tools konden we zijn jeukende handen helaas niet loslaten op een canvas. In Scratch vermaakte hij zich gelukkig ook prima, en 11 december gaan we kijken hoe de kinderen zelf het er vanaf brengen. I’ll keep you posted!