De lancering van CodeUur: And we’re off!!11!!1!

De lancering van CodeUur: And we’re off!!11!!1!

Dat was nog eens vet. De lancering is voorbij, maar CodeUur natuurlijk niet. Nee, CodeUur begint net. Vrijdag 6 maart begon het met 3930 basisschoolleerlingen en vanaf nu gaan we voor al die kinderen in Nederland. Gelijktijdig hadden we een succesvolle start vanuit Science Center Nemo. Ronilla Snellen opende, wethouder Kajsa Ollongren gaf het startsein en Kars gaf de les.

@ Nemo

Wauw, wat een enthousiasme. Niet alleen van de directeur van Nemo, Kajsa en Ronilla, maar vooral ook van de leerlingen van groep 8 van basisschool De Kleine Reus. Zij hadden de eer om bij de officiële lancering niet in de klas maar in Nemo hun eerste CodeUur door Kars te volgen. Zelfs het meisje dat bij binnenkomst nog riep: “Hé meester, wat het leukste hieraan is? Ze hebben gratis WiFi!”, om enthousiast met haar telefoon te bliksem Whatsappen, vergat haar telefoon zodra het CodeUur was begonnen.

Iedereen in de klas had wel een Xbox, Playstation, smartphone of een computer thuis. En iedereen speelde daar weleens spelletjes op. Maar waar komen die dan vandaan? “Uit de winkel!”, “Van bedrijven!”. Klopt. Dat betekent dus dat er iemand is die ze bedenkt en bouwt. “Waarom niet wij? Zullen we een game bouwen?”. Dat zagen de leerlingen van De Kleine Reus wel zitten, want dit idee werd met luid gejuich en geklap onthaald. Onder leiding van Kars, Frank en Code Koos gingen alle leerlingen enthousiast aan het werk. Van de camera’s en microfoons van het Jeugdjournaal, de NOS en Radio 1 waren ze weinig onder de indruk. Iedereen had na een uur een uniek eigen spelletje die veel verder ging dan de opdrachten die ze gekregen hadden. “We moeten stoppen.” “Neeeee, boeeeee!”. Toppers die Kleine Reuzen!

En de 131 andere scholen

De lancering vond niet alleen plaats in Nemo. Na het startsein vonden er tegelijk ook CodeUren plaats op 131 andere scholen! Meerdere Q’ers waren onder de vrijwillige programmeurs die die CodeUren gaven op die scholen, zoals: Leonard, Michiel, JaapM, Chris en Wouter. Hieronder vertellen ze wat ze ervan vonden.

Leonard

“Ik was bij de J.H. Snijdersschool in Rijswijk, groep 7/8. De les geven vond ik supertof. Vooral nice om te zien dat eigenlijk iedereen in 1 uur iets werkend had. De kinderen waren enthousiast, lekker interactief, durfden vragen te stellen en waren hard bezig.”

Michiel

“Ik was bij Basisschool de Bras in Den Haag. De kids kwamen erg ver. Ze verzonnen allemaal hun eigen dingen. Zoals een pinguïn die een vis opat, fopprinsessen, stuiterende basketballen en een prinses die onthoofd werd. Een kind riep nog: “Ik wil later bij Google werken.” Het was een groot succes!“

JaapM

“Ik was bij groep 7 van de Dr. E Broekmanschool in Amsterdam. Wat ik grappig vond is dat bijna alle koppels vrijwel vanaf het begin overliepen van creativiteit en afweken van de opdracht. Twee jongens hadden binnen de kortste keren een multiplayer spel met twee bewegende eenden (wsad, en pijltjestoetsen). Een ander duo had powerups gemaakt, als je die pakte werd de kat iets kleiner zodat je makkelijker door het doolhof kon.”

Chris

“Ik was bij groep 7a van De Kleine Reus in Amsterdam. Vanaf minuut 1 waren ze allemaal enorm geïnteresseerd. Veel vragen, veel ideeën. “Chris Zegers, Chris Zegers, Chris Zegers, kom kijken!” Ze waren zo lekker bezig dat we uiteindelijk bijna 2 uur bezig zijn geweest. Het gaf onwijs veel energie!“

Wouter

“Ik ben naar Het Koraal geweest in Assendelft. De kids gingen als een speer! Aan het eind kreeg iedereen het voor elkaar om een werkend spelletje af te hebben. Daarnaast allemaal kids die wilden weten hoe het leven van een programmeur eruitzag; “Maken jullie dan de hele dag games? En hoe is dat dan?”. Heel inspirerend om te zien hoe zij enthousiast werden op een manier zoals je dat zelf ook ooit had.“

Meld je aan

Heb jij een school? Of ben je net als Kars, Frank, Code Koos, Leonard, Michiel, JaapM, Chris of Wouter een programmeur die graag een CodeUur zou geven? Geef je dan op! Het is echt leuk! En leerzaam natuurlijk. Grijp die kans!