Met toegankelijkheid in de prijzen

Drie keer goud bij de Dutch Interactive Awards voor SenseMath-app en accessibility engineer Johan Huijkman 🥳

Q42 en Visio nemen een gouden DIA in ontvangst voor de SenseMath-app

Als techbureau zetten we ons al jarenlang in om digitale producten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. En met succes. Gisterenavond kwam daar nog een schepje bovenop. Tijdens de feestelijke uitreiking van de Dutch Interactive Awards sleepte SenseMath, de app die wiskundige grafieken hoorbaar maakt voor blinde leerlingen, tweemaal goud binnen. En onze eigen accessibility engineer Johan Huijkman werd persoonlijk onderscheiden met de vakprijs voor uitzonderlijke prestaties op technologisch gebied! 🙌

Impact maken met toegankelijkheid

De Dutch Interactive Awards (DIA) zijn dé prijzen voor het allerbeste interactieve online werk van Nederlandse bureaus. Dit jaar waren al onze nominaties projecten met een maatschappelijke impact. Zo ook SenseMath.

SenseMath is een app waarmee blinde leerlingen wiskundige grafieken kunnen begrijpen door middel van geluid. In nauwe samenwerking met het landelijke expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen, Koninklijke Visio, plus leerkrachten en leerlingen bouwden we een tool die ervoor zorgt dat blinde scholieren snel én zelfstandig mee kunnen komen met hun ziende klasgenoten. SenseMath geeft blinde leerlingen echt superpowers.

Dat vond de jury van de DIA ook: SenseMath won goud in de categorie Tools. 🥇 De juryleden prezen daarbij de grote impact van dit product:

Wat heb je aan een wiskundige grafiek, als je deze niet kunt zien? Helemaal niets. Daarom bouwden Q42 en Koninklijke Visio een app waarmee blinde leerlingen grafieken kunnen begrijpen door middel van geluid. Zo wordt wiskunde toegankelijker, bruikbaarder en leuker. De jury zag hier een crossmediale aanpak in optima forma, gebouwd rond user centric design. Dit is overduidelijk een innovatieve nieuwe interface met enorme en positieve impact voor de doelgroep: een bewonderenswaardig goed en uitermate sterk uitgevoerd concept.

En ook in de categorie Future Interfaces werd een gouden DIA in de wacht gesleept. 🥇 Door een volledig nieuwe manier van interactie te creëren laten we zien, dat een puur auditieve interface net zo rijk, mooi en intuïtief kan zijn als een visuele interface voor zienden. Uit het juryrapport:

De jury waardeerde in het bijzonder dat dit inderdaad een totaal nieuwe interface is: precies waar deze categorie om draait. De impact van dit product is enorm en de wereldwijde potentie is groot. De tijdswinst van minuten naar seconden is erg knap. Wat de presentatie betreft: gebruiker, opdrachtgever en bureau kwamen bij elkaar in de presentatie om het verhaal extra goed over de bühne te krijgen: ook daarvoor een compliment. Alles bij elkaar een overtuigend en compleet verhaal: een case die aan alle kanten klopt.
Q42 en Koninklijke Visio bij de uitreiking van de Dutch Interactive Awards 2022
Q42 en Koninklijke Visio bij de uitreiking van de Dutch Interactive Awards 2022

Net als vorig jaar dus twee keer raak in de categorieën Tools en Future Interfaces! 🤩

DIA Pro Best in Tech award voor Johan

En alsof dat niet genoeg was, won onze accessibility engineer Johan Huijkman de DIA Pro Best in Tech award. 🥇 Deze vakprijs voor uitzonderlijke persoonlijke prestaties op technologisch gebied is onderdeel van de Dutch Interactive Awards. Johan maakt zich al jarenlang hard voor toegankelijkheid bij digitale productontwikkeling. Hij is de bedenker en uitvoerder van ons onderzoek toegankelijkheid.q42.nl waarmee hij veel impact heeft gemaakt bij bedrijven en developers. De DIA-jury loofde dan ook Johans grensverleggende werk op het vlak van toegankelijkheid:

Een close finish: Johan en Q42-collega Marcel Duin. Johans voorvechterschap voor toegankelijkheid gaf de doorslag. Want hij zet zich al jaren in voor een heel goed doel en doet dat zeer bevlogen met veel positieve energie. Als geen andere engineer in Nederland weet Johan toegankelijkheid als uitgangspunt te integreren in elke digitale productontwikkeling. Door te denken in kansen en inclusiviteit in plaats van beperkingen is zijn werk vaak grensverleggend. Als ambassadeur van toegankelijkheid heeft hij via kennissessies en conferenties veel impact kunnen maken bij andere programmeurs én ook grote opdrachtgevers zoals HEMA en PostNL.

Er waren dus twee Q'er genomineerd voor deze vakprijs: naast Johan ook Micrio-founder Marcel. Waar drie jaar geleden Johan onze collega en Hack The Planet-founder Tim er met de prijs vandoor zag gaan, was het nu wel raak voor hem. Daarmee is hij na Tim in 2019 en Q42-oprichter Kars in 2015 de derde Q'er die is uitgeroepen tot beste techie van Nederland! 💪

Uitreiking van de DIA Pro Best aan Johan Huijkman voor een zaal met publiek
Johan neemt DIA Pro Best in Tech award in ontvangst

Wil je meer weten over het toegankelijk maken van apps en websites? Stuur Johan een mailtje: johan@q42.nl.