Potje zeeslag spelen via Dialogflow

Hoe we door een creatieve insteek samen met Google een workshop organiseerden in Berlijn voor developers van de eBay Classifieds Group.

Potje zeeslag spelen via Dialogflow

Hackathon met Google voor Ebay Classifieds Group in Berlijn

Een potje digitaal zeeslag organiseren in Berlijn voor andere developers. Ons hoor je niet klagen over saai werk. 😉

Google had ons gevraagd om samen een Dialogflow-workshop te organiseren voor de eBay Classifieds Group (ECG). Dus stapten Jaap, Sahan en Lisa half september in het vliegtuig naar de Duitse hoofdstad waar zij zo’n tachtig ontwikkelaars uit het ECG-netwerk leerden knutselen in Dialogflow, Googles Natural Language Processor. Doel: via natuurlijke spraak zeeslag spelen tegen een bot.

De eBay Classifieds Group bestaat uit veertien aangesloten bedrijven van over de hele wereld, waaronder Marktplaats en andere lokale eBay-merken. De ECG laat een paar keer per jaar het hele SITEOPS-team van alle aangesloten bedrijven bij elkaar komen voor sessies over security, policy, et cetera. Ter afwisseling doen ze ook leuke knutselsessies. Google was gevraagd om dit te organiseren, en omdat ze bij Google weten dat wij wel van hackathons houden, waren we gevraagd om hierbij te helpen. En zo geschiedde.

De drie Q’ers plus twee Googlers uit Amsterdam leerden de groep SITEOPS-ers eerst hoe je conversational AI’s in Dialogflow bouwt. Vervolgens gaven we hen de opdracht om een agent cq. bot te maken die de conversatie van een potje zeeslag kan begrijpen (“schiet op A6”, “raak en je hebt een onderzeeër laten zinken”, enzovoorts). Op basis van ons ‘zeeslagbot-framework’ waren de gevormde teams in staat makkelijk hun eigen strategie te bouwen. Met het resultaat uit de eerdere opdracht konden de teams dat framework gebruiken om via natuurlijke tekst zeeslag te spelen tegen hun eigen bot.

Potje zeeslag: debug tegen debug

Aan het einde van de workshop lieten we de bots een toernooi tegen elkaar spelen. We zochten het team dat de beste strategie had verzonnen en geprogrammeerd.

Alhoewel de meeste ontwikkelaars heel enthousiast waren begonnen, lukte het bijna geen enkel team om in de beschikbare tijd een winnende strategie uit te programmeren. Een team was in de weer gegaan met probability matrices. Die aanpak was jammer genoeg voor het toernooi nog niet af, dus dat team verloor. Uiteindelijk ging bijna elk team net voor de deadline terug naar de standaard strategie die we hadden meegeleverd: random schieten, maar niet twee keer op dezelfde plek.

Samengevat: door een lekkere creatieve insteek leerden we andere ontwikkelaars op een speelse manier hoe je conversational AI’s in Dialogflow bouwt met een heus potje digitale zeeslag als slot van de hackathon.


Ook op een speelse manier kennismaken met Dialogflow? We geven deze workshop vaker! Neem voor meer informatie contact op met Lukas: lukas@q42.nl.