Eenzame ouderen helpen dankzij VR

Vandaag hebben we de nieuwe EldersVR-brillen aangeboden aan een Haags verpleeghuis om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden in tijden van corona

Eenzame ouderen helpen dankzij VR

Wat doe je als je project door de coronamaatregelen niet door kan gaan? EldersVR, het virtual reality-platform ter bestrijding van eenzaamheid bij ouderen van onze non-profit venture Hack The Planet, stond op het punt om de derde generatie VR-brillen uit te rollen. De brillen waren besteld, er was nieuw beeldmateriaal geschoten en de welzijnsmedewerkers van samenwerkingspartner Xtra stonden klaar om de VR-brillen mee te nemen op huisbezoek. Totdat het coronavirus roet in het eten gooide.

Samen met Xtra besloten we daarom de brillen anders in te zetten. Op plekken waar ze het hardst nodig zijn, bij verpleeghuizen. Vandaag hebben we de brillen overhandigd aan de eerste zorginstelling, Saffier. Ook Philadelphia, Respect en Bartimeus gaan gebruikmaken van het aanbod om EldersVR kosteloos in te zetten. Allemaal met als doel om te helpen de isolatie van ouderen in verpleeghuizen te doorbreken tijdens de coronacrisis.

Mobiele telefoon, VR-bril en afstandbediening: de EldersVR-toolkit
De EldersVR-toolkit

De afgelopen jaren is gebleken dat EldersVR echt werkt. Het project laat ouderen samen naar 360º graden filmpjes kijken met een virtual reality-bril. Zo doen ouderen samen nieuwe ervaringen op, wat het gevoel van eenzaamheid wegneemt. Ook worden de ouderen weer geactiveerd, zoals een demente dame die na anderhalf jaar zwijgen weer begon te praten.

Prachtig om te zien hoe ouderen de verbinding met elkaar aan gaan in de virtuele wereld. Ouderen die niet met de moderne technologie zijn opgegroeid durven het avontuur aan te gaan en met elkaar te groeien.

Vanwege het succes van EldersVR hebben we de afgelopen tijd het platform doorontwikkeld. Met de derde generatie VR-brillen kunnen ouderen bijvoorbeeld naar het strand, mee met een rondvaartboot, naar het Mauritshuis, maar ook naar Istanbul en Venetië of even diepzeeduiken. Door ze virtueel mee te nemen naar plekken waar zij zelf niet meer kunnen komen, hopen we ouderen in verpleeghuizen even uit hun geïsoleerde omgeving te halen tijdens de coronacrisis.

Prachtig, ik word er echt emotioneel van. Mijn overleden broer is vroeger diepzeeduiker geweest bij de marine. Hij heeft er vaak over verteld, maar nu weet ik pas echt wat hij heeft bedoeld.

Meer weten over EldersVR? Neem even contact op met Yahya: yahya@q42.nl.