For the love of the sport: schaatsen.nl

For the love of the sport: schaatsen.nl

In augustus won Q42 de pitch om voor de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) een nieuwe portal voor een miljoenenpubliek te laten ontwikkelen. Schaatsen.nl zou de online plek zijn voor alles over schaatsen en een deel van de huidige knsb.nl vervangen.

Met onze vertrouwde ontwerppartner Fabrique gingen we aan de slag om in slechts 6 weken de eerste versie van de portal te realiseren. En alhoewel die periode kort is, hebben we door goed te scrummen en een dosis hard werk een mooi resultaat weten te behalen. Onder de motorkap is een goede basis gelegd voor doorontwikkeling van het platform.

Wat is schaatsen.nl?

De KNSB en hoofdsponsor KPN willen consumenten directer aanspreken dan de huidige site van de KNSB dat doet. Daartoe biedt schaatsen.nl een manier om toegang te krijgen tot het laatste nieuws over schaatsen, real-time wedstrijdverslagen, verbindingen naar verenigingen, en manieren om contact te leggen met andere liefhebbers van de sport.

De site is ingedeeld in twee hoofddelen: topsport en “zelf sporten”. Topsport biedt (regionaal) nieuws, unieke content van achter de schermen, kalenders, kaartverkoop, en meer. “Zelf sporten” biedt informatie over de verschillende vormen van schaatsen, links naar websites die specifiek over bepaalde vormen gaan, en ook kalenders en activiteiten.

Gebruikte technieken

Schaatsen.nl is gebouwd met .NET 4.0 in C# en maakt gebruik van het open-source N2 CMS. De front-end is ontwikkeld met behulp van jQuery, XHTML en CSS, waarbij een aantal modernere CSS technieken zijn gebruikt om zo ontwikkeltijden te verkorten (zoals schaduwen en ronde hoekjes). De consequentie is dat de site er niet 100% hetzelfde uit ziet in alle browsers, maar tegenwoordig is dat een geaccepteerd fenomeen — en de site werkt uiteraard wel overal hetzelfde.

Daarnaast worden video’s van de schaatsportal geleverd door videomanagementsysteem Blue Billywig, waarop wij een koppeling hebben gemaakt.

Verdere ontwikkeling

Hij is net nieuw en nog lang niet af: schaatsen.nl begint voor het winterseizoen aan een lange tocht langs meerdere vervolgsprints (zoals ze dat in Scrum noemen) en zal na de livegang nog doorontwikkeld worden. We houden je op de hoogte!