Functional Programming in Swift workshops

Functioneel programmeren en Swift. Beide heul erg hot en happening. Sommige Q’ers werken er allang mee, maar zo’n beetje heel Q wilde toch wel meer weten. Dus gaf ChrisE twee workshops. Chris? Nee, ChrisE. Maar Chris was er ook bij. Niet te verwarren met Christiaan. (Volg jij de Chrissen nog? Nee? Dat kan wel: volg Chris, ChrisE en Christiaan.)

Chris, E dus, is oud-Q’er en schreef samen met Florian Kugler en Wouter Swierstra het boek Functional Programming in Swift. ChrisE kwam speciaal voor ons overgevlogen uit Berlijn. Dat was niet alleen leerzaam, maar ook ouderwets gezellig.

Q42 mocht van ChrisE’s talenten gebruik maken tot en met 2007. Hierna ging hij de wijde wereld in. Inmiddels woont hij in Berlijn en werkt hij voor zichzelf. Je kent hem misschien van objc.io, Deckset, UIKonf of z’n blog. Of van zijn kersverse boek dus, wat voor ons de aanleiding was hem uit te nodigen.

Swift is swift

Swift werd op WWDC 2014 door Apple bekend gemaakt. Het is dé nieuwe programmeertaal voor iOS. De opvolger dus van Objective-C. Wat vooral interessant is, is de swiftness van Swift in populariteit. Er wordt wel vaker een nieuwe programmeertaal bekend gemaakt, maar hoe snel Swift is opgenomen door programmeurs is opvallend. In één kwartaal sprong Swift van plek 68 naar plek 22 in de RedMonk Programming Language Rankings. Dat is een sprong van 46 plekken! 46! Deze lijst kent gemiddeld vooral stijgingen van 5 tot 10 plekken. RedMonk voorspelt dan ook dat Swift de volgende keer in de top 20 van programmeertalen zal staan. Holy moly!

Functioneel programmeren

Ook hier is Swift snel opgepakt en we bouwen er al verschillende apps mee. Neemt niet weg dat je er nog meer over kunt leren. Maar de workshop ging niet eens zozeer om Swift, vooral om functioneel programmeren. Iets wat een paar Q’ers al jaren fanatiek in de hobbysfeer doen en ook steeds meer toepassen in ons dagelijks werk. En waarmee ze ons inmiddels vrijwel allemaal razend benieuwd hadden gemaakt. Eén workshop was dan ook niet genoeg. Dat moesten er dus twee worden.

ChrisE: “Functioneel programmeren is heel veel werken met types. Dat is waarom ik Swift zo cool vind. Opeens konden we op iOS met types gaan werken. Met functies. En dingen als generics. Als het compilet dan werkt het.”

Als je meer wilt weten over functioneel programmeren in Swift, lees dan ChrisE’s boek, haal hem over ook bij jou een workshop te geven.