Geef acht! In het Nationaal Militair Museum

Geef acht! In het Nationaal Militair Museum

De wereld van Defensie. Sowieso spannend, maar misschien ook wat onbereikbaar. Tot nu, want vorige week donderdag opende niemand minder dan Koning Willem-Alexander officieel het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Iedereen kan de wereld van Defensie nu ontdekken in het nieuwe museum. Q42 en Fabrique kregen samen de opdracht om vooral kinderen het museum op een spannende manier te laten ervaren. En hoe kan dat beter dan door middel van een app?

Operation New Dawn

Met Operation New Dawn wordt het wel heel makkelijk om jezelf onder te dompelen in wat het museum te bieden heeft. Je ontdekt op een spannende en leerzame manier de vliegtuigen, tanks, themaruimtes, interactives en radartoren in een tocht van ongeveer vijf kwartier. Niet zomaar, maar als een echte militair onder het strenge commando van Kapitein Korthouwer. Hij laat je optimaal gebruik maken van je smartphone en je zintuigen. Je ontcijfert geheime boodschappen, verzamelt belangrijke informatie en instrueert je manschappen om de missie tot een goed einde te brengen. Soldaatje spelen was nog nooit zo echt.

Gingen we dan…

Het was aan ons om van alle grootse ideeën een werkende app te maken. Wij vinden soldaatje spelen met onze uitgebreide nerf collectie al leuk, dus zo’n app leek ons natuurlijk helemaal vet. We zijn verschillende keren op locatie geweest tijdens de bouw van het museum. Met Bob de Bouwer helmpjes op. Win. We waren daar om GPS punten op te meten, kompas locaties en de tijden van de looproutes te checken.

Techniek

Maar hoe maakten we het zo vet? Het is een app voor iOS, geschreven in Objective-C. “Maar nieuwe projecten doen we in Swift, dat is nòg vetter.”, roept Tom. Ok, Tom. De app zorgt er niet alleen voor dat jij al je zintuigen gebruikt, maar gebruikt ook bijna alle sensoren van je telefoon: Je front-facing camera, back-facing camera, GPS locatie, accelerometer en kompas hebben allemaal een belangrijke rol in het vervullen van je missies. Vooral het gebruik van de kompas voor het nabootsen van echte flight dynamics zoals roll, pitch en yaw is in dit geval erg leuk. Net echt! Op het plaatje zie je hoe we OpenCV hebben gebruikt voor beeldherkenning.

Tot slot

Het NMM is volgens ons een goede manier om meer te leren over Defensie. De app voegt daar een hoop aan toe, omdat het de tocht niet alleen spannend, toegankelijk en interactief maakt, maar ook heel leerzaam is. Het stelt niet alleen jouw zintuigen op scherp, maar ook die van je smartphone. Naar onze mening loopt het NMM met Operation New Dawn ver voor op andere musea op het gebied van interactieve beleving. Mensen zeggen vaak dat de wereld van musea stoffig is. Daar moeten wij het dan mee oneens zijn, want volgens ons is het NMM weer eens een mooi voorbeeld van hoe er meer dan genoeg innovatie in de museumwereld leeft!

Download de app in de App Store, kom naar het Nationaal Militair Museum en kiek um goan!