#geenschool: Wat kun je bouwen in 1 dag?

Afgelopen week waren Kars, Benjamin, Rahul en Martin bij #GeenSchool, een prachtig initiatief van o.a. StudentDocent en Grote Mensen Kunnen Alles. In deze week werd een middelbare school overgenomen en een uitgebreid experiment uitgevoerd. In totaal 67 kinderen (Vwo 5 / Havo 4) kregen in een week alle vrijheid om te doen wat ze wilden: verzin een droom van jouw generatie en verwezenlijk dat!

Met in totaal ook 67 (!) coaches hebben de kids in de hele week enorm veel uitgedacht, bereikt en gedaan. Om die doelen te verwezenlijken gaan ze zelf aan de gang om de benodigde kennis te vergaren; om eindelijk op vrijdagmiddag een persconferentie te houden waarin alle ideeën en producten gedemonstreerd werden.

Als partner van Malmberg en Thiememeulenhoff in diverse prachtige educatietrajecten (en omdat bouwen voor kids eigenlijk altijd het leukste is) zijn we met 3 man gaan helpen met de initiatief in de rol van “App Bouwer”. De kans is natuurlijk groot dat de kids met een idee komen dat een App of website kan worden.

Via pitches maakten 10 teams videopresentaties van hun idee. Daaruit vielen de volgende ideeën op:

  • TickerClicker
    Als je na een avond stappen niet meer weet waar je nou precies geweest bent, krijg je een camera voor op je kleding die elke 5 minuten een foto maakt. Dan heb je de dag erna nog enigszins een clou wat je gedaan hebt
  • PartyApp
    Welke feesten voor 16+ zijn er in de buurt?
  • ThinkOrange
    Denk positief! Stop met zeuren over Nederland

Van alle ideeën sprak Think Orange ons het meest aan, vooral omdat een app hiervan maar een onderdeel was en de kids wel verder zelf uit de voeten konden. Op woensdag ontfermden we ons samen met de groep over het uitwerken van een plan. Donderdag gingen we aan de slag. Vrijdag was ie af. Maar wat dan?

Eigenlijk is Think Orange een movement waarin we met z’n allen gewoon blij kunnen zijn met Nederland en moeten stoppen met zeuren. Daar hoort een app bij waarmee je foto’s van mooie Nederlandse trots kunt maken, nog een beetje kunt “Oranjifyen” en dan via die app op de Facebook pagina facebook.com/thinkorange2012 kunt plaatsen.

Hoe meer likes, hoe beter want op http://www.thinkorange.org zie je meer uitleg over het initiatief van de kids, maar ook een kaart van Nederland, met daarop alle geplaatste foto’s. Hoe meer likes, hoe groter het rondje. Met als uiteindelijke doel om heel Nederland helemaal oranje te kleuren natuurlijk!

Dit was voor ons allemaal best een uitdaging om in 1 (!) dag te bouwen, maar uiteindelijk is het toch gelukt en konden de kids vol trots een presentatie geven bij de persconferentie die op vrijdag is geregeld door het GeenSchool team.

Al met al een superleuke paar dagen waarin we weer veel hebben geleerd over hoe kids denken over media en techniek, hoe middelbare scholen omgaan met internet, en natuurlijk ook hoe wij daarin kunnen helpen.

Check het resultaat op de Think Orange website en vergeet niet de Facebook pagina te liken en erover te tweeten. De iOS app die we gemaakt hebben moet nog even langs Apple maar we verwachten dat die volgende week het licht zal gaan zien, dus fingers crossed!