Google I/O 2015

Google I/O 2015

Daar waren we bij. Want naast dat het leuk is om ook gelijk even tegen Meteor, Highway1, Elastic, Game of Drones, Paul Irish en Rahul aan te schuren, wordt daar altijd een hoop aangekondigd wat interessant is voor ons en daarmee onze klanten. In de categorie interessante dingen die er nu zijn: Android TV, Android Auto, Project Tango en de update van Google Photo’s. In de categorie dingen die gaan komen: Project Brillo, Weave, Project Jacquard, Project Ara, Jump en Project Soli. We lichten er een aantal voor ons ehh.. je uit.

Tango

Rahul heeft hem al binnen en wij hebben er ook alvast één voor in Nederland besteld: Tango. Je kunt er namelijk niet alleen NERF guns nóg vetter mee maken, Tango kan nog veel meer. De technologie in Tango begrijpt de wereld om zich heen door de sensors die ervoor zorgen dat Motion Tracking, Depth Perception en Area Learning mogelijk zijn op een mobiel device. Je kunt er dus apps mee bouwen die je omgeving kunnen meten, je precies de weg kunnen wijzen en je in een virtuele omgeving kunnen plaatsen. Drie verschillende doeleinden die voor een hoop mensen en bedrijven heel interessant kunnen zijn. Denk aan: exacte metingen, augmented reality en indoor wayfinding.

Jacquard en Soli

Jacquard en Soli zijn allebei vernieuwende input devices. Jacquard heeft zelfs al een eerste officiële partner, namelijk: Levi’s. Jacquard zorgt ervoor dat technologie nu ook draagbaar is. De interface wordt dus losgekoppeld van je apparaat. Simpele handelingen sturen een draadloos signaal naar bijvoorbeeld je telefoon en zet het dan op stil of verstuurt een sms’je.

Soli is geïnspireerd op de finesse van de menselijke hand. De nieuwe interactie sensor gebruikt radar technologie. De sensor trackt micro-bewegingen op de sub-millimeter en kan daardoor één radar signaal, namelijk de beweging van je hand, heel accuraat interpreteren. Het past in een enkele chip en kan dus in horloges of andere kleine devices gebouwd worden.

Met deze nieuwe input devices ben je niet meer gebonden aan je toetsenbord, muis of vinger. Stof en alle bewegingen die je kunt maken met je hand openen de deur naar oneindig veel navigatie-mogelijkheden voor bijvoorbeeld je nieuwe app.

Jump

Google Cardboard, VR-apps, niks nieuws zou je denken en toch is Jump een sprong (haha) vooruit. 3D in elke richting én tegelijk perfecte 360 video én tegelijk hoge resolutie zonder een beetje misselijk te worden of iets ongemakkelijk in perspectief is nog best lastig. Om dat te realiseren heb je namelijk perfect HD beeld nodig: niet in één richting, maar verschillende richtingen. Tegelijk verschillende kanten op filmen is al best een uitdaging, die losse beelden naadloos aan elkaar monteren een nog grotere. Jump lost dit op met GoPro’s Jump-ready 360 camera array die alle 16 camera’s zich als één laat gedragen. Dé oplossing dus voor je nieuwe VR-app.

Google ATAP

Voor vette projecten die grootse problemen oplossen houd je natuurlijk Google X in de gaten. De media zorgen er wel voor dat je daar niks van mist. Maar voor praktische IoT-projecten die je zelf nú al in kan zetten is het een aanrader om vooral ook Google ATAP (Advanced Technology and Projects) te volgen. Bovenstaande projecten komen namelijk vooral uit de pet van het ATAP-team. Het moonshot-gehalte ligt iets lager, maar het zijn wel allemaal hele vette dingen. Met API. En laat dat nou handig zijn voor ons. IoT is namelijk zeg maar echt ons ding. En Google I/O 2015 stelde ons dus allesbehalve teleur. We kunnen niet wachten om tegen al die projecten aan te kunnen programmeren.