Happy plees voor nerds

Happy plees voor nerds

Goede programmeurs zijn liever lui dan moe. Benjamin is daar een mooi voorbeeld van. Hij werd er namelijk schijtziek van (pun intended) dat hij opstond om naar de wc te gaan en er dan pas bij de wc achterkwam dat de wc bezet was. Al die tijd: wasted. Dat moet makkelijker kunnen.

Eureka!

Connected toiletten. Nooit meer naar de wc als er al iemand op zit, nooit meer onzekerheid óf er iemand op zit. Jij bent misschien hard bezig met je connected huis, wij met ons connected office. Onder het genot van pizza en de Apple Keynote bouwden Benjamin, Chris en Jeroen afgelopen maandagavond twee connected toiletten en een splinternieuwe API. Ergens tussen het boren, kabels langs de deur trekken en stroom aftappen door, dacht Chris: “Hé, ik was toch software engineer?”. Nee, manusje van alles, Chris. Manusje van alles.

De techniek

Éen wc heeft een proximity sensor in het deurslot om te checken of de wc bezet is. De ander heeft in plaats van een proximity sensor een micro switch in het deurslot: één probleem twee oplossingen. De Electric Imps zetten via een API (een node.js server) de hue lampen die we voor de wc’s hebben hangen op groen bij vrij en op rood bij bezet. Deze API poept uit (kon het niet laten, sorry) of toilet 1 of 2 beschikbaar is of laat een lijst zien met alle toiletten en hun beschikbaarheid. Nu hoef je echt nooit meer onnodig van je plek af. Opgelosssst!

Slack

Zodra de API geslackt was, gingen de Q’ers los. Sjoerd had bijvoorbeeld binnen no time een hele nuttige Slack integratie, namelijk het command: /ikmoetnodig. Zo kun je als je nodig moet direct in Slack zien waar je heen kunt als de nood het hoogst is. Wie weet bestaat er binnenkort ook een command om een toilet te reserveren, ook een idee vanuit Slack. De hue lamp bij de gekozen wc kan dan bijvoorbeeld oranje knipperen, zodat iedereen ziet dat jij voorrang hebt. Minder ethisch verantwoord misschien is het idee om ook een geursensor in te bouwen en met een paars knipperende lamp de potentiële toiletbezoeker te waarschuwen: “Ja, dit toilet is vrij, maar betreden op eigen risico.”

Maar even zonder dollen

Poep-en-pieshumor is zonder twijfel retegrappig, maar dat betekent niet dat onze connected toiletten niet serieus nuttig zijn. Niet alleen is het een leuk project om na werktijd met je collega’s te bouwen, maar het bewijst ook dat je met programmeren alles makkelijker en dus beter kunt maken. De mogelijkheden zijn oneindig: API all the things! En als je die API opengooit blijken de mogelijkheden die anderen zien nog verrassender en oneindiger (is dat een woord?).

Onze next step: connected lift. Als je naar huis gaat heb je vaak haast om je trein nog te halen. Je pakt je tas snel in, maar daar sta je dan. Bij de lift. En die komt maar niet. Waarom niet de lift alvast roepen terwijl jij je tas inpakt? Over efficiëntie gesproken!

Maar in de tussentijd, iemand geïnteresseerd in connected toiletten?