Iemand Zoals Ik

Iemand Zoals Ik

Dit voorjaar kwamen het VSN (Vereniging Spierziekten Nederland), het Astmafonds en het Reumafonds bij ons met de vraag of we samen een plan konden uittekenen voor een nieuw sociaal netwerk voor iedereen die te maken heeft met chronisch zieke mensen.

Wij vroegen Fabrique om het interactieontwerp en de grafische stijl te realiseren terwijl wij het programmeerwerk op ons namen en samen met de klant begonnen we aan een uitdagend Scrumtraject om te bedenken wat voor vorm de site moest aannemen.

Begin deze zomer lanceerde het resultaat: Iemand Zoals Ik, een plek waar je heen kunt gaan als je wilt praten over chronische ziektes met mensen die hetzelfde doormaken.

Belangrijk aan Iemand Zoals Ik is dat het niet alleen om patiënten gaat, maar ook juist om iedereen die een relatie heeft met een chronisch zieke persoon, zoals je ouders, kinderen of gewoon iemand die je kent. Vanuit een positieve invalshoek kun je gesprekken voeren over onderwerpen waar je misschien niet zomaar over gaat praten op andere sociale netwerken zoals Facebook.

Veel ervaringen van chronisch zieke mensen zijn daarnaast ziekteoverkoepelend. Bijvoorbeeld omgaan met rolstoelen, of alternatief vervoer regelen als je zelf niet kunt rijden. Iemand Zoals Ik biedt je dus ook een plek waar je dit soort “tussenonderwerpen” ook kunt bespreken en ervaringen kunt delen.

Deze gedachte is helemaal meegenomen in het ontwerp van de site. Overal in de flow staat centraal dat je praat vanuit een bepaalde aandoening. Je kunt een gesprek starten over een bepaalde aandoening en bij ieder gesprek kun je aangeven of je het publiek wilt maken of alleen met een bepaalde groep wilt delen. Zo blijft het duidelijk vanuit welke context een discussie gehouden wordt.

Bij een opdracht als deze zou het makkelijk zijn om gewoon een standaardforumpakket te gebruiken en daaromheen te bouwen. In plaats daarvan besloten we de software als maatwerk te beschouwen, vooral omdat we een goede oplossing wilden bieden voor de eindgebruikers. Iemand Zoals Ik is dan ook een custom ASP.NET MVC 3 project geworden met een “from scratch” CMS die precies aansluit aan bijvoorbeeld de moderatiewensen van zo’n site (die heel anders kunnen zijn dan een standaardforum, gezien de inhoud van de materie).

Ondanks de zwaarte van het onderwerp was Iemand Zoals Ik een erg leuke klus. Er is goed gescrumd, waardoor het mogelijk is geweest een goede site neer te zetten met de juiste prioriteiten, en dankzij de UserVoice widget is er al veel feedback van gebruikers waarmee binnenkort een nieuwe sprint gaat komen waarin we wat verbeteringen kunnen doorvoeren.

Ken je ook iemand met een chronische aandoening? Word dan vooral lid van Iemand Zoals Ik en misschien ontmoet je iemand die jouw ervaringen deelt.

Met dank aan Lukas, Ella, Jasper, Marcel en TimL en Jeroen en Simone van Fabrique.