Malmberg einde van een tijdperk

Malmberg einde van een tijdperk

Na vijf jaar nauwe en fijne samenwerking, doet het toch een beetje pijn en het missen is allang begonnen: Malmberg’s BAPS is volwassen en klaar om zelf verder te gaan. Empty nest syndrome here we come! Maar trots dat we zijn. Op de mooie dingen die we hebben gebouwd met Malmberg en IJsfontein en op het succes in het basisonderwijs. Weet jij nog wat een krijtbord is?

Digibord

Ok, misschien weet jij het nog wel. Maar voor de kinderen van nu is het krijtbord toch wel net zo abstract als deze:

Of deze:

Dat komt door de snelle opname van het digibord in het basisonderwijs. Het systeem dat we bouwden met Malmberg en IJsfontein draait nu op 85% van alle Nederlandse basisscholen. Het digibord is het systeem waarmee leerkrachten live in de klas hun les geven. Alle digitale methodes van Malmberg (denk bijvoorbeeld aan rekenen, begrijpend lezen en spelling) worden hierop ondersteund. Niet alleen voor lessen in de klas, maar ook voor het individueel oefenen.

En nog veel meer

Tijdens vijf jaar samenwerken hebben we natuurlijk meer gebouwd dan alleen de digibord-software. Zo ook de frontend API’s naar leerlingen toe, de resultatenmonitor, het licentiebeheersysteem en het CMS. Voor het CMS hebben we een generieke editor gebouwd. In deze editor hebben we samen honderden editors gemaakt, waarin redacteuren oefeningen kunnen maken. Zo heeft elke oefenvorm en elke methode zijn eigen passende omgeving en editor.

Het gehele platform maakt het mogelijk dat Malmberg geleidelijk alle papieren methodes gemakkelijk om kan zetten naar digitaal. IJsfontein ontwierp en bouwde de apps en alles wat je ziet. Wij het platform, het leerkrachtensysteem (BAPS) en het systeem voor de makers van de lesmethodes. Het systeem telt nu bijna 1 miljoen gebruikers en doordat het schaalbaar is opgezet kan het nog meer gebruikers aan.

Techniek

Voor dit project waren wij het eerste team binnen Q die de Github workflow met pull requests hebben toegepast. En nu willen we niet meer zonder. Voor back-end gebruikten we voor de API’s Play 2.0 in combinatie met Scala en als database MongoDB. Voor front-end gebruikten we voor het CMS en de resultatenmonitor AngularJS. Hosting gebeurt op AWS.

Afscheidsfeestje

Malmberg is klaar voor verdere ontwikkeling in Den Bosch en voor een intern team die dit doet. De afgelopen tijd hebben we dus dit nieuwe team in ons team opgenomen en nu zijn zij zo ver om zelfstandig goed verder te kunnen. Tijd dus voor een afscheidsfeestje. Maar niet voordat we nog even duidelijk gezegd hebben hoe fijn wij de samenwerking al die vijf jaren vonden. Het wordt geen klein feestje, want er heeft een hele lijst mensen aan gewerkt in verschillende teamsamenstellingen. Maar wat altijd gelijk bleef was de transparante relatie met Malmberg. Malmberg is voor ons hét voorbeeld van een fijne klant om mee samen te werken. We zijn blij dat we mee mochten werken aan één van de gavere projecten die wij ooit deden. Het was een grote technische uitdaging om dit immense platform schaalbaar en flexibel te houden voor de langere termijn. Maar het is gelukt. En hoe! Dankjewel Malmberg en tot het feestje! We kunnen niet wachten.