Matrix

Matrix

‘Listen, lad. I built this kingdom up from nothing. When I started here, all there was was swamp. Other kings said I was daft to build a castle on a swamp, but I built it all the same, just to show ’em. It sank into the swamp. So, I built a second one. That sank into the swamp. So, I built a third one. That burned down, fell over, then sank into the swamp, but the fourth one… stayed up! And that’s what you’re gonna get, lad: the strongest castle in these islands.’

Deze quote uit Monty Python’s ‘The Holy Grail’ is in verschillende opzichten van toepassing op de Matrix webapplicatie. Toen Erik Hartman van Hartman Communicatie samen met Raph de Rooij van advies.overheid.nl het concept voor de Matrix bedacht en verschillende internetbedrijven vroeg het te bouwen werden zij voor gek verklaard. Daar laten wij ons verder niet over uit, maar de Matrix was wel degelijk mogelijk. Toegegeven, je moet even goed nadenken voor je begint, en tijdens het bouwen ga je wel eens met koppijn naar huis, maar dat maakt het nog niet onmogelijk.

Wat Erik en Raph bedacht hadden was een manier om data op een simpele manier te bewaren en te delen met de wereld. Een laagdrempelig, web-based DBMS als het ware.

De eerste Matrix werd gebouwd voor ICTU. De overheid is gek op data, en zeker als het veel is, makkelijk onderhouden kan worden en gedeeld kan worden met iedereen. Een paracetamolletje, een bakkie koffie, en voilà: de eerste Matrix was een feit.

Die draaide als een trein. Zo goed zelfs dat de Matrix al snel bomvol stond met data, en wij overspoeld werden met nieuwe wensen. Dus bouwden we een tweede Matrix, met de kracht van de eerste plus een scala aan luxe, nieuwe mogelijkheden. Een paracetamolletje, een bakkie koffie, en voilà: de tweede Matrix was een feit.

Ook die draaide als een trein. Zo goed zelfs dat de Matrix al snel nog bomvoller stond met data. En om deze hoeveelheden beheerbaar te houden bedachten ze bij ICTU dat het mogelijk moest zijn om relaties te leggen tussen matrices, en om matrices te kunnen verrijken met andere matrices. Dus bouwden we een derde Matrix, met de kracht van de eerste, de luxe van de tweede, plus de flexibiliteit om een web van data te maken en te onderhouden. Een paracetamolletje, een bakkie koffie, en voilà: de derde Matrix was een feit.

En ook die draaide als een trein. Nog steeds trouwens. Zo goed zelfs dat we inmiddels bezig zijn met het uitbreiden van de derde Matrix en deze binnenkort ook gaan inzetten voor het Nationaal Archief van Taskforce en voor Stichting DEN.

‘And that’s what you’re gonna get, lad: the strongest castle in these islands.’