Beleef vernieuwd Naturalis mét de app

Apetrots zijn we op de nieuwe museumapp met tours en collectiestukken, die we ontwikkelden voor Naturalis in Leiden.

Beleef vernieuwd Naturalis mét de app

Q42 ontwikkelt nieuwe museumapp met tours en collectiestukken

Apetrots. Dat zijn we. Omdat we voor Naturalis in Leiden de app mochten ontwikkelen waarmee bezoekers het vernieuwde familiemuseum kunnen beleven. Zo kun je een tour kiezen die je meeneemt langs alle topstukken en is er een uitgebreide evolutieroute. Naturalis is druk bezig om binnenkort meer tours toe te voegen.

Ook vind je in de app informatie over de collectie in het museum. Je kunt te weten komen of een diersoort ernstig is bedreigd en uitgebreide achtergrondverhalen lezen. Van Trix tot Papoeabuidelslaapmuis en van Satijnblauwe Prieelvogel tot Wolharige Mammoet, vrijwel alles uit de museumcollectie is op te zoeken in de app die voor zowel iPhone als Android beschikbaar is.

De app werd door ons ontwikkeld en het ontwerp hebben we samen gedaan met Oak & Morrow.

Met veiligheidshelm op door Naturalis

We hebben in het verleden meer apps en sites ontwikkeld voor musea, waaronder het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, Design Museum, Tate Modern en meer. Daarnaast doet Q42 innovatieprojecten zoals de pratende spiegel voor de Efteling. Het is altijd van groot belang om je goed in te kunnen leven in de locatie waar alles gebeurt. Bij het Naturalis Biodiversity Center, zoals het museum voluit heet, was het extra lastig om te bedenken hoe we de tours goed zouden kunnen inrichten, omdat het nog volop in verbouwing was.

Ken je trouwens nog een leuk wiskundig of logisch raadsel over kabouters met rode en witte mutsjes? Laat het ons weten op info@q42.nl!

Gelukkig mochten we — met veiligheidshelm op — de nieuwbouw bezoeken om echt te ervaren hoe bezoekers straks door het museum zouden gaan bewegen. We zagen hoe de verschillende zalen en verdiepingen met elkaar in verbinding staan. Dat hielp ons te bedenken hoe we de tours stapsgewijs zouden kunnen aanbieden om bezoekers via een prettige route langs de bijzondere collectie te leiden.

Tevens zagen we enkele bijzondere bordjes hangen… 😁

Dat Tobias daar stond was echt puur toeval…

Naturalis en Q42

Q42 werkt al langer voor Naturalis. Zo hebben we — samen met het Amsterdamse bureau Driebit en digitaal lesplatform LessonUp — het Natuurlab ontwikkeld waarmee middelbare scholieren tijdens biologieles actief aan de slag kunnen met de kennis, materialen en informatiebronnen die het instituut biedt om waardevol onderzoek te kunnen doen. Bijvoorbeeld naar het gebrek aan nestgelegenheid van hommels in Nederland.

Werken voor Naturalis is best een bijzondere ervaring. Als nerds zitten wij namelijk veelal achter onze laptops en het is even wennen om van tijd tot tijd omringd te zijn door de meest bijzondere opgravingen en vondsten uit de natuur. Zo kwam onze Djovanni op een ochtend bij Naturalis op kantoor en lag daar een Tapir-skelet op de vloer alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Zo’n ervaring wordt dan uiteraard op Slack gedeeld, voorzien van een passend bijschrift:

“Meanwhile, at Naturalis…”

En toen een afstudeerstage met succes was afgerond, kregen we een heerlijk passend cadeau: een insectenhotel voor op het dakterras van onze vestiging in Den Haag. 😎

We wensen Naturalis heel veel succes en vooral plezier met de opening van het nieuwe museum!

Ben jij van plan om Naturalis binnenkort te bezoeken? Installeer alvast de museumapp voor iPhone of Android. Dan ben je extra goed voorbereid!


Meer weten over het ontwikkelen van een museumapp? Stuur me een mailtje naar Martin: martin@q42.nl.