Nijlpaardenpenis

Nijlpaardenpenis

Als Adriaan van Dis het bij De Wereld Draait Door mag zeggen, dan mag ik het op internet ook. En nu ik dan toch de aandacht heb, wil ik graag iets vertellen over Robert Jacob Gordon (Gordon) en wat Q42 ermee te maken heeft. Robert Jacob Gordon was een ontdekkingsreiziger in de 18e eeuw die tussen 1773 en 1786 een aantal ontdekkingsreizen door Zuid-Afrika heeft gemaakt. De precieze hoeveelheid reizen was me alleen niet helemaal duidelijk. Een korte zoektocht op het internet over Gordon leerde mij namelijk dat de informatie op Wikipedia niet bepaald overeenkomt met wat ik tijdens het project geleerd heb en wat er nu op de nieuwe website staat. Kennelijk was de informatie nog niet makkelijk te vinden. Maar nu wel: het zijn er vijf!

Dat weet ik nu, omdat van vier van deze reizen Gordon uitbundig verslag heeft gedaan in de vorm van dagboeken, brieven en tekeningen. Voor al deze teksten en tekeningen hebben we samen met Fabrique een nieuwe website gemaakt waar deze in hoge resolutie te bekijken zijn. De teksten zijn alleen niet te lezen. Want mocht je het handschrift van Gordon kunnen ontcijferen, dan ben je er nog niet omdat alles in ouderwets Nederlands staat: ‘hy maakt vaak twe voren als hy de grond opploegt dus moet hij het hooft dragen ook syn de hoorn plat meest gesleten’. Fijn dus dat er een vertaling naast staat.

De voornaamste doelgroep van de site zijn wetenschappers. Tenminste, daar is de site naar ontworpen maar dat neemt niet weg dat het ook voor simpele plebs als jij en ik erg interessant is om door te bladeren. Neem dé Gordon-kaart bijvoorbeeld. Dat is een kaart die door Gordon in de 18e eeuw met de hand is getekend en die hebben we nu naast Google maps gelegd. En dan is goed te zien hoe nauwkeurig hij de kaart heeft getekend. Daarnaast is het voor de wetenschap ook van grote waarde om de beschreven locaties op een moderne map te kunnen plotten. Althans, dat is ons verteld, wij vinden het vooral gaaf om te zien en om te bouwen.

En hoe zit het dan zit met die nijlpaardenpenis? Dat mag je zelf ontdekken.. ;)

Robert Jacob Gordon - Rijksmuseum
The drawings and writings, journals, letters of Robert Jacob Gordonrobertjacobgordon.nl