PAPER van De Persgroep, een hybride app, maar waarom?

PAPER van De Persgroep, een hybride app, maar waarom?

Voor de prijs van de Linda, maar dan in plaats van één keer in de maand zes dagen in de week een verse editie. PAPER zit ergens tussen een serieuze krant en een glossy in en is geschreven door De Persgroep. Met veel liefde en plezier hebben wij deze hybride app ontwikkeld. Maar waarom eigenlijk hybride? Waarom niet native?

Het hybride versus native-vraagstuk komt voor ons vooral neer op: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Het antwoord op die vraag is uiteraard: dat hangt er vanaf.

Beleving

Native apps voelen toch altijd nét even wat soepeler. Sexyer. (Ja, zo schrijf je dat blijkbaar. Ziet er toch niet uit?) Er is meer liefde en aandacht nodig om met een hybride app datzelfde niveau van beleving te benaderen. Dat doen we graag, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Punt voor native.

Ontwikkeltijd

Wanneer je voor twee of meer platformen ontwikkelt, kost het ontwikkelen van een native app vaak meer tijd dan het ontwikkelen van een hybride app. Met native heb je immers een codebase per platform, met hybride één. Punt voor hybride.

Maar… dat verschil is in onze ervaring alleen significant wanneer je één interface kunt aanbieden die voor alle platformen werkt. En dat is zelden een goed idee. Vinden wij. Geef dat punt dus maar weer terug. Of…?

Android-apps zien er anders uit dan iOS-apps. En belangrijker: ze werken anders. Daarmee doelen we niet alleen op Apple-fanboys of Google-groupies (of een verdwaalde Windows Phone-aanbidder) die chagrijnig worden als ze een UI pattern van het rivaliserende platform tegenkomen op hun geliefde device. Elke smartphone- of tabletgebruiker is simpelweg gewend aan de standaard interface-elementen van het platform. Het kost de gebruiker minder denkmoeite (Is dat een woord? Bij deze.) als een app zich daaraan houdt. En dat is goed. Je moet dus wel een verdomd goede reden hebben om één en dezelfde interface aan te bieden met je app.

De verdomd goede reden voor één interface

PAPER is een magazine. Met een magazine-uitstraling. En een magazine-interface. Net als bij games is het voor een magazine-app als PAPER helemaal niet gek om er anders uit te zien en anders te werken dan de meeste andere apps. Sterker nog, als PAPER met voornamelijk native UI elementen gebouwd zou zijn, dan zou de app een stuk minder sexy zijn.

Kortom, voor PAPER was hybride ontwikkelen significant sneller. Waardoor er voldoende ruimte overbleef om de app zo gelikt mogelijk te maken.

Andere overwegingen

Uiteraard weegt er meer mee. Eén codebase is gemakkelijker te onderhouden dan meerdere. En dat één van de ondersteunde platforms het web zelf is, is natuurlijk ook relevant.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de (on)mogelijkheden van hybride en native. Het is echter allang niet meer zo dat je met hybride minder kunt, dus dat zit wel snor. Met Cordova kan native functionaliteit gemakkelijk aangesproken worden vanuit JavaScript, ondanks de platformverschillen. Dat hebben we nu bijvoorbeeld met notificaties gedaan en we hebben net de in de platforms ingebouwde manier om artikelen te delen ingebouwd. Dat delen is een mooi voorbeeld van iets dat we dus wél platformspecifiek willen hebben. En dat kan met Cordova.

Blije nerds

Voor ons ook erg belangrijk is het meewegen van ontwikkelaarsblijheid. Het ontwikkelen van hybride apps is lang een stuk minder prettig geweest dan het ontwikkelen van native apps. Maar inmiddels is het best wel oké. We hebben ons heerlijk vermaakt met de isomorphische manier van werken van React en Fluxible. (In een notendop: dat betekent dat zowel de server als de client (delen van) de interface kunnen renderen. Net als hoe Facebook dat doet. Zij hebben React dan ook gebouwd.) Cordova lost ook veel op, maar heeft ook nog wel een weg te gaan, als we eerlijk zijn. Cordova kan soms nare, exotische bugs opleveren. En Cordova helpt ook niet als je de performance en beleving optimaal probeert te krijgen. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat Cordova nog steeds ondersteuning voor Blackberry met zich meezeult, maar daar frustreert het niet minder om. Het is dus nog niet allemaal rozengeur en manenschijn, maar er is al voldoende reden om blij te zijn.

Daarom dus hybride

In dit geval.

En nu, Apple-fanboys, kunnen jullie lekker PAPER gaan lezen op een Android. Of Google-groupies op een iPad. Maakt toch niet uit, PAPER is op elk platform even fijn.

Geniet ervan.