Postkantoor in je broekzak: de nieuwe PostNL app

Postkantoor in je broekzak: de nieuwe PostNL app

Gebruik jij de nieuwe PostNL app al? Deze app is de aftrap van onze droom samen met PostNL: de toekomst van post bepalen. En daarom willen we er toch graag wat over bloggen, ook al staat het al een tijdje live.

De droom

Al voor de pitch van dit project droomden Taco en Chris over de toekomst van post. Zonder twijfel is het een wereld vol mogelijkheden. En dat vindt PostNL ook. PostNL bleek een heldere verrassende visie te hebben en hun plannen voor de toekomst van post maakten ons extra enthousiast. Aan het begin van dit project droomden we samen hardop van mooie tweets na de release. Zoals deze hierboven, want een postkantoor in je broekzak: dat is toch wel wat de ultieme post app zou moeten nastreven.

5 seconds of fame

De nieuwe PostNL app is een goed voorbeeld van de belangrijke overlap tussen ontwerp en techniek. De bedoeling van de app is namelijk vooral gebruiksgemak: als gebruiker wil je snel de informatie hebben die je nodig hebt. Dit betekent dat de app vaak niet langer open is dan een paar seconden. Je zou denken dat het dan niet zoveel voor hoeft te stellen, maar juist dit gegeven legt de lat een stuk hoger. Die paar seconden wil je je niet afvragen waar de informatie staat die je nodig hebt of moeten wachten tot informatie ingeladen is.

Onder water post bezorgen

Onder water blijkt het bezorgen van post in Nederland verrassend ingewikkeld. In de happy flow alleen al heb je ontzettend veel sporen. In de ene situatie moet het eerste adres vermeld worden, in de andere situatie het tweede, in weer een andere situatie mag de naam er niet op, terwijl dat in de andere cruciaal is, om maar een paar voorbeelden te noemen. En dan hebben we het nog niet eens over de unhappy flow. (En laat dat nou de flow zijn die we als Q minstens net zo belangrijk vinden.) De kunst is om deze complexiteit te verbergen voor de gebruiker. Dit project bestond dus voor een groot deel uit simpel maken wat onder water eigenlijk heel complex is. We zijn er trots op dat dat gelukt is in nauwe samenwerking met PostNL en de designers.

Techniek

We bouwden twee losse native apps voor iOS en Android. De iOS app bouwden we in Swift. Swift is nog vrij nieuw en nog redelijk instabiel, bleek helaas. Deze keuze was dus een technische uitdaging, maar we kunnen vol overtuiging zeggen dat we hier nog steeds achter staan. Apple staat er immers bekend om snel oude technieken af te schrijven. (Zoals USB-poorten.) Er komt dus een moment, waarschijnlijk eerder vroeger dan later, dat Apple Objective C apps niet meer toelaat, of minder mogelijkheden biedt. De instabiliteit van Swift wordt verbeterd met regelmatige updates, maar betekende nu nog veel compileertijd en crashes. Ook zijn er online nog weinig antwoorden te vinden over problemen waar je tijdens het bouwen tegenaan kunt lopen, en missen de al geschreven libraries die wel voor Objective C bestaan. Daarom hebben we die veel zelf geschreven en die delen we natuurlijk met de hele wereld. Hier, alsjeblieft en get your Swift on.

De vernieuwde PostNL app

Deze eerste versie legt de basis voor de toekomst van post. Naast bekende features als Track & Trace en een nauwe koppeling met de website biedt de nieuwe app features als inloggen en daarmee je data syncen, de handtekening zien van degene die voor je pakketje heeft getekend, pakketjes onthouden, zien welke pakketten je gaat ontvangen en je ziet welke pakketjes je ontvangen hebt. Verder kun je ermee herrouteren en dat herrouteren geeft ook weer een hoop opties: locatie, tijdslot en direct in de app betalen voor extraspeciale opties. En er zit nu een barcodescanner in. Weet je, probeer het zelf even uit!

De toekomst

Dit is de ultieme tweet waar we nog van dromen. Met de updates die blijven komen voor deze app, andere apps die we gaan integreren en alle andere plannen die we samen met PostNL hebben over de toekomst van post blijft die droom voor ons tastbaar. Dit is nog maar het begin!

iOS
Android