Project 6

Project 6

Project 6, net zo gezellig als Project X, maar gelukkig alles behalve destructief. Integendeel, de bedoeling is dat er dingen gebouwd worden. Mooie dingen, vette dingen. De afgelopen drie maanden hebben studenten van de opleiding CMD aan de HvA gewerkt aan hun project 6. De bedoeling is een mooi cijfer voor hun en mooie producten voor ons, want de opdracht was bouw iets wat de Q’ers in Den Haag, Amsterdam en San Fransisco laagdrempelig met elkaar verbindt. Zitten we dan, helemaal volwassen in drie panden, maar we willen gewoon zo graag lekker samen. Lekker knus. De opdracht voor de zes teams omvatte pitches, offertes en demo’s: De hele rambam. Afgelopen vrijdag waren de presentaties in Q020, gevolgd door een gezellige lunch.

Bridge42

Team P.A.N.D. beet het spits af door virtuele bruggen te slaan. Zij bouwden een brug in de vorm van een scherm met touchscreen om doorlopend contact te kunnen houden met de andere panden en dat op een zo laagdrempelige en leuke manier mogelijk. De bedoeling is dat er per werkeiland één komt, als je iemand wilt zien kijk je bij de aanwezigheidslijst in de app en verbonden ben je. In de aanwezigheidslijst kun je filteren op locatie en zien aan welk project iemand werkt. Supertof, dit werkende prototype. De andere studenten waren er stil van.

QPong

Team Coffee had goed gezien dat we allemaal van spelletjes houden hier, want zij hebben Pong opnieuw uitgevonden, maar gelukkig wel gewoon nog in de 8-bit stijl. Die van hun kun je spelen met acht personen in twee teams. Het begint met een teamshuffle die de spelers over de teams verdeelt. Klein puntje van kritiek is dat het prototype op één device gespeeld moest worden en de connectiviteit tussen de meerdere panden op deze manier dus nog mist. En wat, buiten dat we van spelletjes houden en toch wel spelen, activeert ons om tijd te nemen en dit spel daadwerkelijk op afstand tegen elkaar te spelen? En toch: Vet spel!

ToilApp

Op de wc krijg je de beste ideeën, dat is wat team Fuzz dreef achter hun ToilApp. Johan en TimL mochten voor deze presentatie even plaatsnemen op de fictieve ‘troon’. De app bestaat uit een informeel canvas om op te tekenen en een comment section. Een goed concept, maar nog belangrijker: Op tijd getest. Uit de enquetes bleek namelijk dat het toch een beetje als te “intrusive” werd ervaren op het toilet. We willen blijkbaar helemaal niet brainfarten en connecten op het toilet, we willen gewoon rustig.. Je begrijpt het wel. In de tijd dat de tablet op het toilet hing, werd er vooral hyperactief ge-boter-kaas-en-eierd. Opvallend. Het heeft zeker potentie, maar dan op een andere locatie. Misschien wel in combinatie met Bridge42, wie weet. Team Fuzz kan in ieder geval lekker door.

Qline

Met deze legotrein kan team Charon gelijk door naar de Arbo, die willen hem vast ook wel. Het is namelijk de bedoeling dat door het hele pand rails komt te hangen zodat je met de camera op de trein iedereen kan zien werken, ook op afstand. De legotrein werkt op infrarood en wordt aangestuurd met een Arduino. We vonden het een verrassende comeback en vragen met Jan af: “Kan er ook sushi op?” En wat dacht je van een luidspreker? “Jeroen, ga werken!”.

The Quorant

Team Binder bouwde voor ons onze eigen Hyves of een startpagina die het sowieso van startpagina.nl wint of gewoon The Quorant. Een voorpagina is een oldskool concept, maar deze past zich op een duurzame manier continu aan. Er is geen redactie, niets nodig. Kijk, daar houden we van: Minimum work, maximum impact. The Quorant bestaat op het moment uit acht widgets die uit zichzelf content inladen uit onze al bestaande kanalen als: Facebook, de verjaardagskalender en Vimeo. Team Binder kwam heel professioneel over, in plaats van onzekere vragen kregen we als klant keuzes voorgelegd en dat heeft gewerkt! Wij hebben een nieuwe startpagina gevonden.

ArQade

Na de afronding van dit project wordt er nog een serieuze offerte gemaakt, want dit prototype was zo vet, die willen we allemaal op onze slaapkamer. En in de keuken. En in de woonkamer. En op de wc. Team 3 Of A Kind heeft onderzoek gedaan: Een groot deel van ons is opgegroeid met Arcade, speelt games en vond het een goed idee. Ze bouwden een serieuze gamekast met 4100 games en een scherm om je tegenstander te zien tijdens het spelen. Wel zo gezellig. Wel zo verbonden. Wel zo super-, modder-, retevet! En toch, dezelfde vraag als bij team Coffee: Gaat dit ons allemaal verbinden of alleen de frequente spelers van spelletjes?

Tot slot

Mooie projecten, leuke teams en vette prototypes. Puntje van kritische feedback: Ga buiten de richtlijnen van de schoolopdracht. Ga langs bij de klant om sfeer te proeven, je ziet dat daar de beste producten uit komen. Net dat beetje extra contact kan cruciaal zijn. Verder, elk product staat of valt met development. Dus: word een goede programmeur of word hele dikke vriendjes met één, want als je goede ideeën niet realiseert, heb je er niks aan. Oftewel “ideas are just a multiplier of execution”, volgens Derek Sivers. En toen waren er broodjes! Omnomnomnom.