Q-er Michiel bij Microsoft BUILD conferentie

Q-er Michiel bij Microsoft BUILD conferentie

Bij Q42 vinden we het heel erg belangrijk dat iedereen zich voortdurend blijft ontwikkelen. Daarom sporen we Q-ers aan om op zoek te gaan naar voor hen relevante conferenties en workshops. Soms is dat bij ons om de hoek, een andere keer moet je er eerst de halve wereld voor over vliegen. Vet toch? Michiel ontwikkelt veel applicaties voor onder andere Windows 8 en Windows Phone, zijn keus viel dus op de Microsoft BUILD conferentie in Redmond. Hier lees je zijn verslag…

Toen Microsoft aankondigde dit jaar weer een BUILD conferentie te houden, wist ik dat ik daar heen moest. Het is de developer conferentie van Microsoft, vergelijkbaar met Google I/O van Google en de WWDC van Apple.

Dit jaar was BUILD in Redmond, vlakbij Seattle, op de Microsoft campus. Vier dagen lang sessies over Windows 8, Windows Phone, Windows Azure en ASP.Net.

Windows 8 en Windows Phone 8

Een aantal dagen voor de conferentie heeft Microsoft Windows 8 en Windows Phone 8 officieel uitgebracht. Dat dit twee belangrijke releases zijn, bleek wel tijdens de keynote op de eerste dag. Niemand minder dan Steve Ballmer stond op het podium en vertelde hoe belangrijk de release van Windows 8 en Windows Phone voor Microsoft zijn. Wat je ook van Steve Ballmer mag denken, hij was erg grappig op het podium. Hij deed alle demo’s helemaal zelf en onder zijn eigen account. Vermakelijk!

Ook Windows Phone 8 kreeg uitgebreid aandacht en er was goed nieuws voor alle developers in de zaal. We kregen allemaal een Surface tablet en een Nokia Lumia 920. De top telefoon die nog niet officieel uit is.

Windows Azure

Op de tweede dag was er weer een keynote, deze stond volledig in het teken van Windows Azure, de cloud oplossing van Microsoft. Er werden super gelikte demo’s gegeven over hoe je Azure optimaal kan gebruiken. In een paar klikken werd er cloud opslag en live tiles met push notificaties aan een bestaande Windows 8 app toegevoegd. In het echt kost het altijd meer tijd, de demo’s zijn goed voorbereid. Maar het geeft wel aan hoe goed de tooling is en je krijgt er zin in om het echt te gaan gebruiken.

Een andere goede sessie vandaag ging over Azure verhalen uit de praktijk en hoe Azure nu bij bestaande klanten wordt ingezet. Als voorbeeld werd o.a. de site van Associated Press voor de Olympische spelen gebruikt, deze kreeg als piek 50.000 requests/sec en 2 miljard requests totaal per dag. Ook zijn er klanten met 20.000 SQL Azure databases met daarin 20 miljoen gebruikers. Wat een getallen!

Web

Het web kreeg ook voldoende aandacht. Scott Hanselman hield een verhaal over de vergeten virtual machine, daarmee bedoelde hij de browser en JavaScript. Grappig en inspirerend. Eén van de beste presentaties die ik gezien heb, was van Anders Hejlsberg over TypeScript. Anders Hejlsberg heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van C# en heeft nu TypeScript bedacht. Met TypeScript is het mogelijk om JavaScript meer staticly typed te maken. Zijn verhaal was perfect opgebouwd, hij begon met een simpel voorbeeld dat langzaam aan steeds complexer werd.

Dat de conferentie op de Microsoft campus werd gehouden, had als groot voordeel dat er veel experts aanwezig waren. De mensen die de software echt zelf hebben gemaakt en er dus alles vanaf weten en gepassioneerd over kunnen vertellen. De conferentie was ook erg nuttig om andere developers te ontmoeten. Zo heb ik de ontwikkelaars van de bol.com en buienradar apps gesproken en hun ervaringen met het ontwikkelen voor Windows 8 gehoord.

Microsoft heeft een mooi platform neergezet, een stevig fundament. De boodschap is duidelijk, het is nu aan ons als developer om hier verder op te gaan bouwen. Microsoft heeft ons nodig, zonder apps zijn Windows 8 en Windows Phone niet aantrekkelijk. 
 Voor bedrijven en developers is er een mogelijkheid om je app bij een groot publiek te brengen via de Windows Store. En door het gebruik van de cloud, Azure, hoef je zelf niet het wiel opnieuw uit te vinden en kan je een snelle start maken.

Benieuwd naar de sessies? Ze zijn online terug te kijken op Channel 9. http://channel9.msdn.com/events/build/2012