ReQap: Webby, DIA, CodePact en 15 jaar Q

ReQap: Webby, DIA, CodePact en 15 jaar Q

Soms gebeurt er zoveel tegelijkertijd dat het niet meer bij te bloggen is. Vorige week was zo’n week. Vooral ook omdat we om al die verschillende gebeurtenissen vol overgave aan het feesten waren. En nu een Qater, gelukkig is zo’n kater met een Q er één zonder hoofdpijn én één met veel trotse gevoelens.

Een Webby voor Design Museum

Om de week rustig te beginnen, waren we vorige week maandag in New York. Niet zomaar in een Starbucks, nee bij The Webbys. Je weet wel, dé oscaruitreiking van het internet. We waren daar samen met Fabrique omdat we met de site voor het Design Museum in Londen de People’s Choice Webby ‘Best Navigation/Structure’ hebben gewonnen (Can I hear a whoop whoop?). Maandag was het zover: tijd om de welbegeerde slinky-vormige Webby mee naar huis te nemen en voor onze 5-Word Speech:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5f3VAC6lVCc]

CodePact

De dag begon afgelopen donderdag met het Onderwijsfestival2032. Als aftrap hield niemand minder dan Neelie Kroes een keynote en konden wij als partner eindelijk het CodePact ondertekenen. Met initiatiefnemer StartupDelta en Neelie Kroes willen wij ervoor zorgen dat Nederland een kweekvijver wordt voor Nederlandse en buitenlandse start-ups. Hoe? Nou, door élk kind te leren programmeren. Er bestaat geen baan meer waarvoor je geen computer nodig hebt en het is dus steeds belangrijker dat iedereen er verstand van heeft. Vroeger was het Excel, nu is het code. We zijn het dan ook volop eens met Kroes dat elk kind, ongeacht de omstandigheden, recht heeft op leren programmeren. En ook dat 2032 te laat is: “Dan ben ik dood en begraven. We moeten het nú doen, met elkaar, en niet langer afwachten tot iedereen er klaar voor is.” Dat gaan we dus ook doen. Om het CodePact te realiseren gaan wij hard door met CodeUur, ontwikkelen we coding lesmateriaal, leveren we vrijwilligers om les te geven en zijn we committed om zoveel mogelijk kinderen te helpen met het beginnen met programmeren. Hou ons maar in de gaten.

Een DIA voor DenHaag.com

Een wat? Een Dutch Interactive Award. Afgelopen donderdag ging de dag na CodePact verder in het Krasnapolsky Amsterdam. Samen met Fabrique was het iets spannender dan de Webbys, want de uitslag werd pas die avond bekend. Geeft niets, meedoen is belangrijker dan winnen. Gelukkig wonnen we toch, want winnen is nog steeds wél leuker. Met DenHaag.com wonnen wij de DIA voor ‘Activation’. Waarom? Het juryrapport zegt: “Zeer interactieve en slimme case met een goede visuele vormgeving. De stad wordt goed als merk gebruikt. Mooie ontsluiting van datasystemen. De technologie die er achter zit wordt goed gekoppeld, in samenhang met externe partijen. De open structuur met API is innovatief. Interessant dat big data wordt gebuikt voor bijvoorbeeld location based informatie. Complimenten voor het feit dat het aantal bezoekers organisch is verdrievoudigd.” Whihi, dankje.

Een DIA voor Kars

Met die fantastische DIA in de zak kon de avond natuurlijk al niet meer stuk, maar donderdagavond eindigde nóg mooier: Kars won de Professional DIA voor ‘Best in Technology’. De jury stak deze veren in Kars z’n je-weet-wel: “Op het eerste gezicht lijkt het een logische gang van zaken. De winnaar van de DIA Pro Best Technology heeft immers niet alleen met zijn bedrijf, maar ook op persoonlijke titel een ‘track record’ om u tegen te zeggen op technologisch vlak. Maar de Professional Award is geen bedrijfs- of oeuvreprijs, maar een persoonlijke klop op de schouder en hopelijk een motivatie om het mooie werk voort te zetten en verder te innoveren. Track record of niet, het afgelopen jaar heeft de winnaar laten zien dat kennis en kunde bezitten één ding is, het toepasbaar maken een tweede. En dan ook met de juiste doelstelling: onderwijzers en leerlingen in staat stellen om kennis en kunde te delen op een interactieve manier.” Dat gaat vast over CodeUur of Schooltas of is het LessonUp? Hoe dan ook: wij zijn ook trots op Kars! Apetrots.

Q is 15!

Ben je weleens op zo’n feestje geweest dat je moeder vroeg hoe het was en dat jij dan ongeveer een week niet meer kon ophouden met vertellen? Zo’n feestje hadden we vrijdag. Niet zomaar omdat het vrijdag was hoor, maar omdat we alweer 15 jaar bestaan. Vijf-tien jaar de Happiest Place voor Nerds al zeggen we het zelf! We zijn dan ook niet alleen trots op Kars, maar ook op zijn kindje: ons Q. Pro-tip: als je nog partyplanners nodig hebt, moet jij bij Cynthia en TimD zijn. Er was een heuse arQadehal met flipperkasten, racespellen, Pac-Man, Space Invaders en schietspellen; een photobooth; een oude kroeg met jukebox; een whiskyproeverij; een dansvloer én een Marrakech lounge inclusief waterpijpen, want het Q-uitje gaat dit jaar naar.. Ehh ja, je raadt het al: Marrakech! Hoeveel whisky er ook geproefd is, dit epische feestje vergeten we nooit meer en gelukkig hebben we de foto’s nog.

En oja!

Nog meer om trots op te zijn, want Fabrique won nóg meer design awards! Bij de prestigieuze iF Awards in München met onze website voor het Design Museum. En bij de European Design Awards Goud voor onze website voor het Van Gogh Museum en Zilver voor het Design Museum. Gefeliciteerd lieve Fabbers, welverdiend!

Zo dat was ’m weer even :-).