Depressies voorkomen met een app?

Hoe we met de nieuw ontwikkelde SMARD-app onderzoekers van het Radboudumc helpen om depressies bij patiënten te voorkomen.

Depressies voorkomen met een app?

Bij de meerderheid van de half miljoen mensen die in Nederland aan een depressie lijdt of er ooit een heeft gehad, keert de depressie terug.

Zo, da’s nog eens een opening. Sterker nog, mensen die eerder een depressie hadden, hebben 50 tot 75% kans dat ze nog een keer in een depressie vallen. Na een tweede depressie lijkt de kans op een derde of misschien vierde keer zelfs nog groter.

Hoe bijzonder is het dat wij vanuit Q42, met techniek, ons steentje kunnen bijdragen aan een onderzoek om de kans op een terugval te verminderen.

Samen met Eric Ruhe, psychiater en hoofdonderzoeker bij het Radboudumc in Nijmegen, hebben we een app ontwikkeld genaamd SMARD (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression). De app is onderdeel van een tweejarig onderzoek. Alleen deelnemers aan dit onderzoek hebben toegang tot de app.

Door middel van dagboekmetingen (vragenlijsten) meet de app op verschillende momenten per dag de stemming van mensen die deelnemen aan het onderzoek. Deze data wordt verstuurd naar een beveiligde server. Op basis van deze data kan onderzoek gedaan worden naar de signalen die wijzen op een terugval.

Brain vector created by freepik

De app heeft ook trainingen/minigames die dienen als een soort hersengymnastiek. Deze cognitieve trainingen moeten ervoor zorgen dat deelnemers aan het onderzoek uit de negatieve spiraal komen, wat de kans op een terugval verkleint.

De onderzoekers hopen met de inzet van de app de kans op een terugval met 30% te verminderen. Afhankelijk van de conclusies van het onderzoek wordt onderzocht hoe deze techniek ingezet kan worden bij een bredere doelgroep.

Wil je deelnemen aan dit onderzoek? Meld je aan.


Wil je meer weten over de SMARD-app? Neem even contact met me op via thijs@q42.nl.