Sneller naar Scheveningen

Sneller naar Scheveningen

Big data is een term die steeds meer het dagelijks leven omschrijft. Data wordt tegenwoordig namelijk bijna overal verzameld. Je pint, je reist met een OV-chipkaart en je telefoon laat je geregeld ongevraagd weten hoe lang je moet reizen om thuis te komen. Alles kan steeds makkelijker worden bijgehouden en met die data kun je een hele hoop interessante en handige dingen doen.

Verkeersdata

Wat hele interessante data is, maar tot nu nog niet tot volle potentie werd ingezet, is de data die live uit de wegen van Den Haag komt. Overal liggen lussen in het wegdek om continu het verkeer te meten. Met deze data kun je bijvoorbeeld zien waar het druk is en waar juist niet. Hoog tijd om die data eens in te zetten. Daarom werd dit pilot project in het leven geroepen. Samen met DenHaag.com en Fabrique hebben we er aan gewerkt deze data op een gebruiksvriendelijke manier te ontsluiten en toegankelijk te maken voor de bezoeker van Scheveningen. Het resultaat is dat jij sneller met een ijsje in je hand aan het strand staat.

Hoe ’t werkt

Om deze data toegankelijk te maken hebben we een responsive pagina gebouwd en toegevoegd aan de al responsive site van DenHaag.com. Ook goed te gebruiken op andere devices zoals je smartphone of tablet dus, wel zo handig onderweg. Op de pagina geef je aan waar je vandaan komt en dan zie je gelijk hoe lang je er over doet om in Scheveningen te komen. Hoe lang je erover doet wordt berekend aan de hand van live data. De pagina is gekoppeld aan de API voor de actuele reisdata van de Gemeente Den Haag. Dit betekent dat de data uit de lussen in de wegen van Den Haag live ingeladen worden, waardoor je altijd gelijk kunt zien hoe druk het richting Scheveningen is. Dat maakt deze toevoeging zo gaaf. Ga je met 300 auto’s tegelijk richting Scheveningen, dan zal de reistijd automatisch direct verlengd worden. Ja, we dagen je bij deze uit!

Tot slot

Dit was een pilot, een eerste opzet, maar de data werkt en wordt goed live weergegeven op de pagina. Het is simpel, maar vernieuwend. Deze pilot illustreert hoe dit soort data handig kan worden ingezet voor een breed publiek. En hoe fijn is dat? In de toekomst is dit natuurlijk ook een goede manier voor het sneller bereiken van andere populaire locaties, zoals het stadscentrum of een pretpark. Dit project laat goed zien dat je zoveel meer kunt met de data die toch al verzameld wordt en daar worden we vrolijk van.

Zin in een romantische strandwandeling bij zonsondergang? Je vindt deze web app op de speciale Scheveningen pagina op de DenHaag.com site onder het kopje Bereikbaarheid.