Stiekem eerbetoon

Stiekem eerbetoon

Gisteravond zijn we met een aantal Q-lega’s naar de Transformers film geweest. Jeugdsentiment. We hebben genoten, maar daar gaat het nu even niet om. Waar het wel om gaat, is het applaus tijdens de aftiteling. Dat schijnt de laatste tijd wel vaker te gebeuren, dat bioscooppubliek spontaan gaat klappen na een voorstelling.

Het ontgaat mij waarom. Voor wie klap je dan? De acteurs horen je niet. De regisseur hoort je niet. Eigenlijk hoort alleen de schoonmaakpuber je. Maar die moet nog beginnen met zijn werk. Het zal dus toch voor de filmmakers zijn.

Een vliegtuiglanding, dat is ook al zo’n situatie waarin mensen vaak spontaan de handjes op elkaar slaan. Terwijl het toch gewoon routinewerk is voor die piloot. En hij zit niet eens in dezelfde ruimte.

Maar goed, ik zal wel ouderwets zijn als ik zeg dat je alleen hoort te klappen voor iemand op een podium, en als je deel uitmaakt van een publiek. Blijkbaar is het een algemeen geaccepteerd fenomeen om te applaudisseren voor mensen die niet in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Zelf als ze je niet kunnen horen. Een soort stiekem eerbetoon.

Dan vraag je je als web ontwikkelaar toch af: zou er wel eens geklapt worden voor ons werk? Bijvoorbeeld voor de release van een nieuw project? Of voor een bugfix? Of een easter egg? Of misschien geeft er soms een internetter thuis een staande ovatie omdat hij de website gewoon retegoed in elkaar vond zitten.

Wat zouden we daar graag eens een filmpje van zien. Bijvoorbeeld in deze mailbox: chris@q42.nl. ;-)