Things

Things

Dingen. Elke site heeft ze, jouwes ook. Een nieuwsbericht, project, klant, museaal object, weblog, reactie of gewoon een pagina. Allemaal dingen, met hun eigen kenmerken, inhoud en beheermogelijkheden. 

‘Dat moet makkelijker kunnen’ dachten we bij Q. En dan kan het ook. Getuige onze eigen website en het bizar simpele doch krachtige… eh, ding waar zelfs je moeder een site in kan beheren: ‘Dingen’. Maar we noemen het ’Things’. Want we denken wel internationaal natuurlijk.

Het idee kwam toen Martin en Chris aan het bieren waren en vonden dat het maar eens afgelopen moest zijn met moeilijke CMS systemen.

… ‘Gewoon een bak met dingen’ … ik wil een knop NIEUW DING’ …

Het leek een grap maar het werd een -laten we het voorzichtig uitdrukken- megalomaan briljant en geniaal systeem.

Elk ding heeft een titel, inhoud en een unieke url in je adresbalk. Neem als voorbeeld ons product Lime. Daar hebben we een ding over geschreven dat Lime beschrijft. Gewoon met rijke tekst en plaatjes. En als url ‘lime’.

En nu komt het. De url ‘lime’ beschouwen we ook als ‘tag’. Een kenmerkend woord die we aan andere dingen kunnen hangen, lekker simpel in een tekstkader. Als je dan surft naar /lime dan zie je eerst het beschrijvende ding, en daaronder alle andere dingen die onder andere de tag ‘lime’ hebben gekregen. 

Dat principe passen we toe op projecten, producten, werknemers, blog maar eigenlijk op alles wat los en vast zit. Of combinaties ervan. Het resultaat is een site die oogt als een echte website, met alle dingen netjes ingedeeld per categorie. Maar stiekem is het gewoon een bak met dingen waar je adresbalk een zeer krachtige motor ontsluit die je heel snel tot je zoekresultaat brengt. Want ons menu is niks anders dan een pre-selectie aan urls van dingen die wij hebben. Jij hebt misschien wel andere dingen. Concerten of zo. Of transformers. LP’s van Peter Alexander.

Want je kunt nu zoeken op een erfgoedproject uit 2007 dat we met lime hebben gedaan ofzo. En we helpen de bezoeker nog meer door de mogelijke tags alvast aan te bieden in de tagsearch, dat zoekveld rechtsboven.

Diezelfde taglijst gebruiken we ook als we een ding maken of bewerken in onze dingenbak. Dat is zo verrekte handig want het stuurt ons bij het kiezen van de juiste tags, en voorkomt tikfouten.

Verder zitten er een hoop slimmigheden in die we zelf wilden om het ons nog makkelijker te maken. Plaatjes worden vanzelf in de goede maat gehakt, demoos en andere meuk kunnen we uploaden als zip, en we hebben onze eigen wysiwyg editor erin gehangen om mooi te kunnen typen.

Things gaan we zeker niet voor onszelf houden. Meer weten? Geef even eenbelletje, stuur een mailtje of kom langs!