Twee-jarigen Rekenen Binair Naar Hexadecimaal Om In Game Experiment

Twee-jarigen Rekenen Binair Naar Hexadecimaal Om In Game Experiment

Samen met de Russische psychologe Kateryna Afinogenova heeft Q42 een game experiment gemaakt om haar theorie te testen dat kleine kinderen al vanaf een jaar of twee heel gemakkelijk kunnen denken en rekenen in een getallenstelsel anders dan het decimale 1 t/m 10. Voorbeelden daarvan zijn binair (0 en 1) of het zestientallige stelsel (0–9 gevolgd door A-F).

In een recent artikel op Scientific World News vertelt Afinogenova over haar onderzoek met 420 kinderen tussen de twee en vijf jaar oud waarin ze aantoont dat zij zonder problemen getallen kunnen converteren van binair naar hexadecimaal — en terug, iets wat voor volwassenen haast niet te doen is. De wetenschap heeft al lang bewezen dat kinderen op vroege leeftijd open staan tot meertaligheid, maar nu is voor het eerst aangetoond is dat zij ook vatbaar zijn voor een meervoudige getallenleer.

Wij als nerds bij Q42 waren zo onder de indruk dat we contact met Afinogenova hebben opgenomen om samen een spel te ontwikkelen om haar theorie door iedereen te laten ervaren. Afinogenova heeft zelf meegewerkt en ons er op gewezen dat de speler juist geen uitleg moest krijgen om zodoende nog meer het verschil duidelijk te maken in hoe volwassen en kinderen met deze materie omgaan.

Dat spel heet “Flippy Bit And The Attack Of The Hexadecimals From Base 16” en is nu gratis te spelen voor iedereen — letterlijk “jong en oud” dus — op het web of op een Android device:

www.flippybitandtheattackofthehexadecimalsfrombase16.com