Rijksmuseum-app tweemaal in de prijzen

Deze week won onze Rijksmuseum-app zowel een Dutch Interactive Award als een European Design Award. En dat maakt ons best een beetje trots.

Rijksmuseum-app tweemaal in de prijzen

Onze Rijksmuseum-app is deze week tweemaal in de prijzen gevallen! De nieuwe applicatie die we samen met Fabrique ontwikkelden, won op 31 mei een zilveren Dutch Interactive Award in de categorie ‘Tools’. En op 2 juni sleepten we in Oslo zelfs goud binnen tijdens de European Design Awards in de categorie ‘Mobile Apps’. Zijn we als developers stiekem toch wel een beetje trots op, aangezien we heel veel liefde hebben gestoken in allerlei kleine details en een optimale gebruikerservaring van de app.

Het Rijksmuseum in je broekzak
Het belangrijkste doel van de vernieuwde Rijksmuseum-app is de collectie dicht bij het grote publiek brengen. Met de mobiele app voor Android en iOS kunnen niet alleen honderdduizenden werken tot in het fijnste detail bekeken worden. Ook wijst het ingebouwde navigatiesysteem op handige wijze de weg en zorgt het ervoor dat de bezoeker in maximaal drie stappen de weg vindt naar een volgende zelfgekozen schilderij.

Multimediatour
De nieuwe multimediatour in de app sluit nauw aan op dit navigatiesysteem. Bezoekers kunnen zelf het museum ontdekken met veertien tours, zoals Hoogtepunten, Rembrandt, Gebouw en Koloniaal Verleden. Dankzij innovatieve beacontechnologie in het gebouw krijgen bezoekers overal informatie op maat, of ze nu een thematour volgen of zelf het museum aan het ontdekken zijn. En ook vanaf je eigen luie bank kun je met de nieuwe Rijksmuseum-app de multimediatours volgen!

Beeld centraal
Net als op de prijswinnende Rijksmuseum-website, die we eveneens samen met Fabrique bouwden, staat in de nieuwe app beeld centraal. Hiervoor hebben we gebruikgemaakt van Micrio, een platform dat we zelf ontwikkeld hebben om heel soepel in te zoomen op enorm grote afbeeldingen.

Negen talen
De Rijksmuseum-app is sinds eind januari beschikbaar in de App Store en Google Play. In niet minder dan negen talen: van Nederlands tot Mandarijn Chinees.

Dutch Interactive Awards
De zogenaamde DIA’s worden jaarlijks uitgereikt voor de beste online producten van Nederland. Emerce en DDA zijn de founders van de DIA’s. De awards worden sinds 2010 jaarlijks uitgereikt. Dit jaar was de uitreiking op 31 mei in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

European Design Awards
De European Design Awards zijn een initiatief van meerdere Europese designmagazines, -sites en -blogs. De prijzen worden sinds 2007 uitgereikt aan het beste grafische en digitale design van Europa, waarbij de categorieën variëren van brand design en magazines tot e-commerce en mobiele applicaties. Bij de selectie kijkt de jury niet alleen naar vorm en esthetiek, maar is er ook veel aandacht voor innovatie - één van de redenen waarom onze interactieve documentaire over Hieronymus Bosch’ Tuin der lusten in 2016 eveneens een gouden award won.


Op zoek naar een bureau om een goede museumapp te laten maken? Neem dan even contact op met Jasper Kaizer: jasper@q42.nl. Hij kan je nog veel meer vertellen over de innovatieve aspecten van de Rijksmuseum-app.