VPRO: De IJzeren Eeuw

VPRO: De IJzeren Eeuw

Popcorn gepopt? Onesie aan? Mooi, want net als jij zitten wij klaar voor de allereerste televisie aflevering van de geschiedenisserie De IJzeren Eeuw van de VPRO. 21.05 uur op NPO2. Goed moment om het even te hebben over het ijzersterke (pun intended) online magazine wat we voor deze serie bouwden.

Online magazine

Na afloop van deze televisieserie is iedereen expert in De IJzeren Eeuw, want daarnaast kun je ook ons online magazine lezen, naar de tentoonstelling in het Amsterdam Museum, het boek lezen en vanaf september de jeugdserie bekijken. Al deze aandacht heeft als doel om de industriële revolutie te belichten. Gedurende de serie brengt dit magazine zes edities met eigen thema’s uit om verschillende aspecten van de eeuw uit te lichten. Dus kom vooral ook terug!

Stereo afbeeldingen

We hadden het genoegen om samen met Lyangelo aan het magazine te werken, of beter: de vijfde turtle zoals we hem liefkozend noemen. Energieke gast met een passie voor alles geschiedenis en een vat vol goede ideeën. Hij wist precies hoe hij De IJzeren Eeuw online wilde vertellen. Een onderdeel van het vertellen zou ‘3D stereofoto’s’ moeten worden en dat is heel vet gelukt. Door middel van CSS faden we twee verschillende foto’s over elkaar in en uit. Dat zorgt voor een vet 3D effect en brengt de 19e eeuw tot leven. Kijk maar.

Techniek

De uitdaging was om het ontwerp wat goed werkt voor een papieren tijdschrift te vertalen naar een online volledig responsive magazine. De uitvoering is daarom een statische en dus snelle site geworden, maar compleet flexibel in gebruik voor de redactie door een custom gebouwde CMS editor. De hele backend is gebouwd in Ruby on Rails. De custom CMS editor zorgt ervoor dat de redactie elk component kan plaatsen waar ze dat maar willen: video, foto’s, 3D stereofoto’s, galleries, tekst, audio en ga zo maar door. Door elkaar, onder elkaar, boven elkaar of in elkaar. Wat ze voor ogen hebben, kunnen ze realiseren. Wel zo handig, want wat het magazine zo sterk maakt is de gave content en de mooie verhalen over De IJzeren Eeuw. Die wil je dus kunnen presenteren precies zoals je dat zelf het liefste ziet. En dat is gelukt.

Custom CMS editor

JasperH bouwde de custom CMS editor met een Rails admin toevoeging. Het is een plug-in die JSON uitblaft. Geïnteresseerd? Hou ons dan goed in de gaten, want binnenkort releasen we het, zodat jij het ook kunt gebruiken! Lief of lief?

Je hebt nog even tot de aflevering vanavond, genoeg tijd om door de eerste editie van het online magazine te bladeren!