Yo dawg, I herd u liek Windows 8 apps

Yo dawg, I herd u liek Windows 8 apps

Afgelopen december waren we verbaasd en verrast toen we per ongeluk ontdekten dat Tom winnaar was geworden van de Stack Overflow Windows app design contest. De discussie ging een beetje zo:

Rahul: “Wat? Tom heeft een prijs gewonnen met een Windows 8 app? Wist jij dat al?”

Chris: “Wat?! Tom? Nee!”

Sjoerd: “Huh? Windows 8? Stack Overflow? Wat?”

Tom was namelijk zo bescheiden om niet van de daken te schreeuwen dat hij aan een app werkte. “Het is nog niet af,” claimde hij. Maar dan wel een prijs winnen! Jaloers! Dat betekent: tijd voor een interview. Om te kijken hoe je nou in vredesnaam zomaar een app maakt en daar een prijs mee wint. En om het van de daken te schreeuwen, als Tom dat zelf niet wil. ;-)

Het schijnt dat je een prijs gewonnen hebt met een app voor Windows 8! Vertel eens?

Ergens in juli afgelopen jaar had ik het idee dat ik wel een Windows 8 app wilde maken, maar ik wilde’m vooral bij elkaar slepen. En daar was nou net geen goede tool voor. Voor iPad heb je ook zulk soort apps. Touch is ideaal voor drag and drop en het leek me een goeie app die meer mensen zouden willen. Dus toen besloot ik die app dan zelf maar te maken, samen met een vriend. Ondertussen is het nog niet helemaal af, maar er is ook nog geen ander vergelijkbaar product op de markt gekomen.

Een soort yo dawg dus: je wilde apps bij elkaar klikken, maar daar was geen oplossing voor, dus in het kader van “scratch your own itch” heb je een app gemaakt waarmee dat kon. Gaaf! En toen Stack Overflow. Hoe komt dat?

In september kondigden ze een competitie aan en ik dacht: “Da’s leuk, als we daaraan meedoen dan krijgen we ook aandacht omdat er veel mensen naar gaan kijken.” Toen we ons inschreven stonden we nog niet in de Windows 8 store. Mensen hebben uiteindelijk via Stack Overflow de app gevonden. Er zijn zelfs mensen die contact hebben opgenomen met wensen en vragen enzo.

Dus winnen was per ongeluk?

Ik dacht: “Misschien als we de eerste of tweede prijs winnen, dan heb je een Surface, en dan kun je’m daarop testen en eigenlijk is Layout ook voor touch ontworpen.” Ik had zelf geen Surface, dus dat was wel fijn.

Wat heb je gewonnen?

Een Surface omdat we 2e werden in de categorie “work” (van de 5 categorieën, met een 1e, 2e en 3e prijs), daarvan dus 15 finalisten, en daarvan heeft de jury 2 winnaars gekozen, een Amerikaanse en een internationale. Wij wonnen die laatste. De prijs daarvoor was $5000.

Overigens waren we 2e onder de community votes, dus leuk om te zien dat de jury net even wat anders stemt.

Wat ga je doen met de prijs?

We gaan het gebruiken om weer te investeren in Layout. We gaan nog een Surface kopen, zodat we er alle twee één hebben. En ik heb m’n broertje ingehuurd om mee te programmeren.

Dus je maakt er echt een family business van!

Die had tijd! We willen zo snel mogeljik naar een versie 1, dus we geven het geld uit om er zo snel mogelijk aan te kunnen werken.

Maar jij dan?

Ik werk er gewoon in de avonduurtjes aan.

Wanneer kunnen we Layout in het echie gebruiken?

Hij staat al in de store, maar ik hoop dat hij over een paar maanden echt af is. Je kunt’m hier downloaden: http://layoutapp.net/

Layout en Handcraft, twee ontwikkeltools die voortkomen uit hersenen bij Q42. Is het een trend?

Layout kun je niet doortrekken naar de echte app. Je doet eerst paper prototypes, dan gebruik je Layout, en daarmee kun je dus user testen. Het is niet de bedoeling om iets van Layout echt te gebruiken voor je app; je kunt niet exporteren. Het is een tussenstapje. Er worden plaatjes gegenereerd waarop je kunt klikken om naar andere schermen te gaan, maar het is verder niet interactief.

Dus je zou kunnen beginnen met Layout en kunnen afmaken met Handcraft?

Als je alle files van Handcraft in je Dropbox hebt staan, zou je die folder in Windows 8 kunnen openen als app. Maar Layout kan niet exporteren.

Staat exporteren wel op de roadmap?

Zou wel leuk zijn. We zouden dan moeten nadenken over hoe de app wordt geëxporteerd. Momenteel is dat nogal lastig, maar we gaan erover nadenken. We kunnen wel gaan exporteren naar plaatjes.

Echt supergaaf, dude. Bedankt!

Probeer Tom’s prijswinnende app Layout zelf ook uit: http://layoutapp.net. En volg Tom meteen op Twitter!