De magie van Micrio

Ons ultraresolutie storytelling platform is dankzij de interactieve webdocu “Beleef de Nachtwacht” vele nieuwe features rijker.

De magie van Micrio

De magie in de interactieve documentaire Beleef de Nachtwacht

Herinner je je nog die interactieve documentaire over de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch? Inmiddels zijn we alweer drie jaar verder. Maar we hebben niet stilgezeten. Of liever gezegd: Marcel heeft niet stilgezeten.

Als bedenker van de techniek achter de succesvolle interactive heeft Marcel heel wat Passietijd, avonduren en projecten gedraaid om zijn kindje uit te breiden met nieuwe features. Het ultraresolutie storytelling platform Micrio waarmee je online heel eenvoudig enorm grote afbeeldingen kunt inzetten, is sinds de Tuin der Lusten veelvuldig gebruikt door klanten als de NTR, gemeente Amsterdam en TNO.

Laatste loot aan de Micrio-stam is de interactive Beleef de Nachtwacht. Speciaal voor het Jaar van Rembrandt ontwikkelden we samen met het Rijksmuseum, de NTR en Fabrique een interactieve documentaire die het beroemdste schilderij van de Nederlandse schilder online tot leven wekt.

Op beleefdenachtwacht.nl kun je Rembrandts penseelstreken tot in het diepste detail ontdekken. Niet alleen het inzoomen maakt deze interactive bijzonder. Juist door de combinatie met de audiotours, de speciaal gecomponeerde muziek, positionele geluiden en uitgelichte figuren ontstaat er een hele nieuwe manier van online storytelling.

Sommige features van Beleef de Nachtwacht zijn speciaal voor deze webdocumentaire gebouwd. De meeste onderdelen van Micrio zijn echter juist ontwikkeld om ‘right out of the box’ te gebruiken door bijvoorbeeld programmamakers bij de televisie, medewerkers bij musea, designers en architecten.

Naast het plaatsen van afbeeldingen met een grootte van tot wel 150.000 x 150.000 pixels is aan de achterkant de dashboard- en editoromgeving sterk verbeterd en gebruiksvriendelijker gemaakt. Tours kunnen makkelijker samengesteld worden en je kunt overal in de afbeeldingen individuele markeringen toevoegen met daarin tekst-, audio- en videofragmenten die het verhaal verdiepen. Ook kunnen zogenaamde videotours gemaakt worden waarin er volledige controle is over hoe de camera over het beeld beweegt terwijl een voice-over het verhaal vertelt.

Door omgevingsgeluiden toe te voegen aan bepaalde delen van de afbeelding is het verhaal verder tot leven te wekken. Bij Beleef de Nachtwacht wordt dit versterkt door het uitlichten van specifieke figuren in het schilderij — iets wat speciaal voor dit project is gebouwd als laag bovenop Micrio.

De Micrio-editor

Een nieuwe feature uit Beleef de Nachtwacht, die beschikbaar komt in de standaard versie van Micrio, is de overgang bij muziektracks op basis van welke figuur of welk thema je hebt aangeklikt. Ook het makkelijk meertalig kunnen invoeren van content is inmiddels mogelijk in de editor.

Binnen de website waar Micrio wordt gebruikt, kun je alles met CSS aanpassen. Hierdoor is het heel makkelijk eigen styling te gebruiken bovenop de standaard Micrio-interface. Ideaal om een afbeelding, een kaart of een 360 graden foto te embedden op je eigen site en zo storytelling naar een hoger niveau te tillen.


Meer weten over Micrio? Maak een gratis testaccount aan, check de tutorials en documentatie of neem even contact op met Marcel: marcel@q42.nl.