Een vast contract voor alle nieuwe Q'ers!

Waarom we afstappen van tijdelijke contracten bij het aannemen van nieuwe collega’s

Een vast contract voor alle nieuwe Q'ers!

Update december 2023: inmiddels bieden we nieuwe Q'ers weer eerst een jaarcontract aan, wat meer in lijn is met onze ARC-zusterbedrijven.

Ja, je leest het goed. Vanaf nu bieden we nieuwe Q’ers gelijk een vast contract aan. Dus geen gedoe meer met overeenkomsten voor bepaalde tijd als je bij ons komt werken. En ook alle huidige Q’ers met een tijdelijk contract hebben per direct een vast contract gekregen. Reden voor een virtueel feestje dus, zoals de foto hierboven laat zien. 🥳

Waarom we dit doen? Omdat het past bij onze happy place for nerds. Over die happy place schreef Chris al het een en ander. We vinden dat tijdelijke contracten voor nieuwe mensen niet passen bij die happy place. Ik leg het uit.

Vroeger kregen nieuwe Q’ers altijd een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld voor negen maanden. In de loop van die tijd werden er verschillende gesprekken gevoerd met één of twee partners binnen Q. Daarop volgde een go/no-go-moment. Meestal was dat een ‘go’ en de Q’er kreeg een tweede contract voor bepaalde tijd. Dat werd dan op een gegeven moment omgezet naar een vaste overeenkomst - wat we al sinds 2011 vieren met de klassieke niet-meer-weg-te-slaan-foto.

Die go/no-go-momenten zijn ons daarbij een doorn in het oog. Hoe je het ook wendt of keert, er kleeft altijd een bepaalde spanning aan zo’n beslissing. We vinden dat stressgevoel, hoe klein ook, niet passen bij de veilige plek die Q is.

Maar belangrijker: we doen heel erg ons best om mensen zo zorgvuldig mogelijk aan te nemen. En we gaan ervan uit, dat Q'ers lang bij ons zullen blijven. Tijdelijke contracten horen daar simpelweg niet bij.

Door een recente wetswijziging is het verschil tussen een tijdelijk en een vast dienstverband kleiner geworden. Daardoor vonden we dat het bedrijfsvoordeel van een tijdelijk contract eigenlijk niet meer opweegt tegen de spanning die verlengingen met zich meebrengen.

Alle tijdelijke contracten hebben we daarom vast gemaakt. En als we nieuwe Q’ers aannemen, krijgen die ook gelijk een vast contract (met een proeftijd van twee maanden).

Sterker nog: we hebben inmiddels nieuwe Q’ers aangenomen waarmee we de sollicitatiegesprekken compleet virtueel hebben gedaan vanwege de corona-maatregelen. Alhoewel we hen dus nog niet in levenden lijve zagen, hebben ook zij een vast contract gekregen.

Jammer genoeg betekent dit alles wel het einde van dit soort 👇 epische niet-meer-weg-te-slaan-foto’s... 😉

Eén van de partners van internetbureau Q42 feliciteert een developer met diens vaste contract, terwijl ze beide verkleed zijn.
Chris feliciteert Q'er Thijs met zijn vaste contract (2016)

Om het goed te maken organiseerden we vandaag met iedereen dus een groot virtueel niet-meer-weg-te-slaan-proostmoment voor alle Q’ers die nu een vast contract hebben gekregen. Het ging ons iets te ver om ons met z'n allen zo extreem uit te dossen als Chris en Thijs hierboven. Dus stuurden we de Q'ers met een kersvers vast contract een stel Mickey Mouse-handschoenen om deze remote handshake toch een beetje memorabel te maken. 😁

Medewerkers van internetbureau Q42 met Mickey Mouse-handschoenen aan tijdens een videocall vanwege het krijgen van een vast contract.
Enkele van de Q'ers die niet meer weg te slaan zijn

Lees ook mijn nieuwste blogpost over hoe we salaris, zelfbeoordeling en persoonlijke ontwikkeling aan elkaar koppelen. En spreekt onze happy place for nerds jou aan? Kijk dan eens bij onze vacatures: https://werkenbij.q42.nl.